Planeta

"Moramo pokušati nešto drugo": Toronto planira da dekriminalizuje posedovanje heroina za ličnu upotrebu

Komentari

Autor: Jutarnji

09/01/2022

-

23:02

"Moramo pokušati nešto drugo": Toronto planira da dekriminalizuje posedovanje heroina za ličnu upotrebu
"Moramo pokušati nešto drugo": Toronto planira da dekriminalizuje posedovanje heroina za ličnu upotrebu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Upotreba heroina mogla bi da bude dekriminalizovana u delovima SAD i Kanade u nadi da će se zavisnici odreći narkotika i lečiti svoju zavisnost, prenosi Telegraf.

Dok je London prošle sedmice bio poslednji veliki grad u svetu koji se založio za dekriminalizaciju posedovanja kanabisa, stavovi prema mnogo težim drogama već omekšavaju, a za to vreme se Severnom Amerikom širi revolucija u politici prema problemu droga.

Toronto, najveći kanadski grad s oko tri miliona stanovnika, sada se zalaže za dopuštanje zavisnicima i korisnicima droga da imaju kod sebe male količine heroina, kokaina i fentanila, snažnog sintetičkog opijata, bez straha od kazni.

Taj nacrt podržavaju gradski zvaničnici, koji tvrde da bi blaži pristup korisnicima droga olakšao dobijanje pomoći, posla i stanovanja budući da ne bi više imali potrebe da se plaše progona ili policijskog dosijea.

Rijanon Tomas, zadužena za koordinaciju rada na suzbijanju upotrebe droga u Torontu, izjavila je za Telegraf da je situacija sa upotrebom droga i povezanim kriminalnim aktivnostima u gradu "zaista loša".

Toronto već pokušava da smanji zavisnost od droga dozvoljavajući da se propisane alternative drogama daju u nadziranim "sobama za konzumaciju", što je pristup koji se takođe isprobava na Menhetnu u Njujorku. Ali, radikalniji pristupi su, dodaje, neophodni.

"Kriminalizacija nije uspela. Ne činiti ništa isto nije dalo rezultate. Moramo pokušati nešto drugo", kaže Tomas.

Džastin Trudo, liberalni kanadski premijer, izjavio je krajem prošle godine da je otvoren za dekriminalizaciju kao i da je nedavno postavio novog ministra za mentalno zdravlje i zavisnosti.

Broj smrtnih slučajeva u Kanadi od predoziranja opioidima kao što su heroin i fentanil kreće se u smeru obaranja prošlogodišnjeg rekorda.

U međuvremenu u SAD, gde se takođe šire programi dekriminalizacije, 100.000 ljudi umrlo je od predoziranja drogom za 12 meseci, do 30. aprila 2021. godine, što je prvi put da je smrtnost od upotrebe droga prešla taj prag.

Dekriminalizacija znači da, iako bi posedovanje i dalje bilo protivzakonito, počinitelji ne bi bili kazneno progonjeni niti bi dobili kazneni dosije, već bi bili kažnjeni novčano i preusmereni u program lečenja. Dileri bi se, pak, i dalje suočavali s punom snagom zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet