Planeta

Odloženo aktiviranje 5G interneta u SAD zbog straha avio-kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

23:14

Odloženo aktiviranje 5G interneta u SAD zbog straha avio-kompanija
Atlanta aerodrom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanije AT&T i Verajzon odložiće aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma pošto su najveće američke avio-kompanije izrazile zabrinutost da bi usluga poremetila rad uređaja na avionima, što bi dovelo do velikog otkazivanja letova.

Odluka je objavljena pošto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih kompanija i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u sredu trebalo da počne u SAD, prenosi Glas Amerike.

Aviokompanije žele da se spreči korišćenje nove usluge na oko 3,2 kilometara oko aerodromskih pista.

Kompanija AT&T je saopštila da će odložiti uključivanje novih telekomukacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, i da pokušava da reši spor u saradnji sa federalnim regulatorima.

Potom je Verajzon naveo da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma.

AP/Mark Schiefelbein

 

Uvođenje dva puta odlagano

Verajzon je okrivio kompanije i Federalnu upravu za avijaciju (FAA) navodeći da nisu uspeli da reše pitanje "5G navigacije oko aerodroma", iako novi 5G sistem funkcioniše u više od 40 zemalja.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odloženo je već dva puta.

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od srede, kada je kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti "katastrofalna" kriza, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove "haos" na letovima u SAD i da bi "desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu".

Pixabay

 

„Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu rašcišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena", napisali su izvršni direktori Ameriken erlajnsa, Delta erlajnsa, Junajted erlajnsa, Sautvest erlajnsa i drugih kompanija u pismu, preneo je Rojters.

FAA je upozorila da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

AT&T i Verajzon, međutim, tvrde da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se bezbedno koriste u brojnim drugim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet