Fokus

Godinu dana Bajdenovog mandata: Jedan događaj izazvao je nagli pad rejtinga

Komentari

Autor: Nevena Kostadinović Manojlović

18/01/2022

-

19:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pre godinu dana, nakon inauguracije koja se tradicionalno održava 20. januara, kandidat američke Demokratske stranke, Džozef Bajden stupio je na mesto predsednika Sjedinjenih Američkih Država. 

Posle napete kampanje u uslovima pandemije koronavirusa, haotične tranzicije vlasti koju je pratio i upad demonstranata u zgradu Kapitola, predsednička inauguracija održala se pod ogromnim merama obezbeđenja nacionalne garde. Značajan deo birača očekivao je mnogo od promena na čelu Sjedinjenih Američkih Država, ali šta je zapravo postigla Bajdenova administracija za prvih godinu dana na vlasti?

Bajden je po ulasku u Belu kuću obećao da će zalečiti partijske podele u zemlji, okončati nemilosrdnu borbu protiv koronavirusa i vratiti ekonomiju na pravi put. Godinu dana kasnije, nada da će obećanja biti ispunjena polako se gubi.

"Mnogo se priča o razočaranjima zbog koraka koje smo preduzeli, ali verujte mi, mnogo toga ćemo tek uraditi", rekao je Bajden 14. januara.

Ipak, drugu godinu na vlasti Bajden započinje sa inflacijom najvišom u poslednjih 40 godina, broj zaraženih omikron sojem vrtoglavo raste, a njegov plan za oporavak ekomonije i dalje je u blokiran u Kongresu.

TAnjug AP/Patrick Semansky

 

"Mislim da je Bajden potcenio koliko je teško okupiti sve frakcije Demokratske stranke. To uverenje je bilo naivno i zasnovano na razumevanju politike u Vašingtonu od pre 20 godina", kazao je Dejvid Barker, direktor Centra za kongresne i predsedničke studije na američkom univerzitetu.

Ipak, Bajden je u prvoj godini obezebdio 1,9 milijardi dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa i infrastrukturni paket od 1.000 milijardi dolara što nije pošlo za rukom njegovim prethodnicima. Uspeo je da ponovo uspostavi veze sa starim saveznicima, a za savezni sud nominuje sudije mislimanskog i azijatskog porekla. Uprkos tome, Bajdenova popularnost nije ni približno na nivou na kom je bila kada je ušao u Belu kuću.

Međutim, Dejdiv Berker ističe da je posebno problematičan bio potez povlačenja američkih trupa iz Avganistana.

"Povlačenje iz Avganistana bio je pogrešan potez, to je bio trenutak kada su brojke počele da padaju, i više se nikad nisu vratile. Najviše zasluge za to ima pandemija koronavirusa. Nismo  se rešili te bolesti i postaje sve gore, to utiče i na njegovu ocenu", navodi Barker.

Pored pandemije, izazov za Bajdenovu administraciju su predstojeći izbori za Kongres, ali i veoma zategnuti odnosi sa Moskvom i Pekingom. Iako je Bajden razgovarao sa Vladimirom Putinom, zvaničnika Sjedinjenih Država i Rusije u evropskim gradovima nije doprineo približavanju stavova dve strane o  Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet