Planeta

Peking stavio u karantin nekoliko stambenih naselja pred početak Zimskih Olimpijskih igara

Komentari

Autor: Euronews, AP

30/01/2022

-

18:30

Peking stavio u karantin nekoliko stambenih naselja pred početak Zimskih Olimpijskih igara
Tanjug/AP/Jae C. Hong - Copyright Tanjug/AP/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Pekinga objavili su danas da su zatvorili više stambenih naselja severno od centra grada zbog otkrivanja nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom. Stanovnici naselja Anzenli u pekinškom distruktu Čaojang zaključani su od danas i neće moći da ga napuštaju.

Državna novinska agencija Beijing news objavila je da će u gradu biti postavljeno 19 punktova za testiranje na koronavirus koji će raditi do petka. Glavni grad Kine nalazi se u vanrednoj situaciji i zbog skorog početka Zimskih Olimpijskih igara koje počinju u petak.

Organizacioni komitet je objavio da je među takmičarima i posetiocima Igara pronađeno još 34 pozitivnih na koronavirus. Do juče je od više od 8.000 testiranih pozitivno bilo 211 osoba. Među zaraženima su i jedan švedski kros-kantri skiijač kao i snouborder iz Slovenije.

Kina sprovodi "nultu toleranciju" na koronavirus

Svaka osoba koja dolazi na Igre ide u izolaciju kako bi ih odvojili od ostale publike tokom boravka u Kini i sprečili veće širenje zaraze.

Mada je broj novih slučajeva zaraze mali u odnosu na druge zemlje iz regiona, Kina je pojačala napore kako bi sprovela program "nulte tolerancije" na koronavirus i njegovo širenje.

Peking je zvanično prijavio 12 slučajeva zaraženih koronavirusom u periodu od 16 časova u subotu do 16 časova u nedelju, izjavio je Pang Sunghio, zamenik šefa pekinškog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Grad je sproveo testiranje više miliona ljudi protekle nedelje u Fengtai distriktu koji je jednim delom u lokdaunu.

Učesnici na Igrama ostaju u svojim hotelima koji su okruženi privremenim zidovima. Mogu da izlaze i da se kreću samo u specijalnim vozilima koja ih vode direktno na mesta održavanja takmičenja ili u druge olimpijske objekte.

Publici i drugim građanima je onemogućeno da ulaze u hotele, dok će takmičenjima moći da prisustvuje samo ograničen broj gledalaca. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet