Planeta

Normalizacija odnosa: Izrael prvi put na pomorskoj vežbi sa Saudijskom Arabijom i Omanom

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

20:45

Normalizacija odnosa: Izrael prvi put na pomorskoj vežbi sa Saudijskom Arabijom i Omanom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izrael učestvuje u velikoj pomorskoj vežbi pod vođstvom SAD na Bliskom istoku, čime se prvi put javno pridružio Saudijskoj Arabiji i Omanu, zemljama sa kojima nema diplomatske odnose uprkos normalizaciji odnosa sa nekim državama Zaliva.

Međunarodna pomorska vežba 2022 (IMX 22) uključuje oko 60 zemalja i dolazi u trenutku pojačanih tenzija u Zalivu, nakon raketnih napada na Ujedinjene Arapske Emirate koje su izveli jemenski Huti, a koje podržava Iran, kao i osujećenog napada na bazu američkih snaga, prenosi Rojters.

Izrael je normalizovao odnose sa zalivskim državama UAE i Bahreinom 2020. godine, sa kojima deli zajedničku zabrinutost zbog Irana, i prvi put održao zajedničku pomorsku vežbu sa te dve zemlje u novembru.

Ovo je, međutim, prvi put da Izrael učestvuje u IMX vežbi i to javno zajedno sa Saudijskom Arabijom sa kojom nema diplomatske veze, dok Kuvajt i Katar, koji takođe nemaju nikakve formalne odnose sa Izraelom, prema informacijama američke amornarice, ne učestvuju.

Pomorska vežba IMX 22, koja se održava već sedmu godinu, počela je u ponedeljak iz baze američke Pete flote u Bahreinu i pokrivaće Persijski zaliv, Arapsko more, Omanski zaliv, Crveno more i severni Indijski okean,navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet