Agrobiznis

Saudijska Arabija otvara tržište za srpske proizvode, prodavaćemo im govedinu, junetinu i mleko

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

01/02/2022

-

10:59

Saudijska Arabija otvara tržište za srpske proizvode, prodavaćemo im govedinu, junetinu i mleko
Saudijska Arabija otvara tržište za srpske proizvode, prodavaćemo im govedinu, junetinu i mleko - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Naveo  jeda će Srbija na to tržište moći da izvozi goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode.

"Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije - goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta", rekao je Nedimović za RTS.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović

On je najavio i da su u toku pregovori sa dva velika investitora za preradu kukuruza - jednim iz Egipta i jednim iz Kine.

"I jedan i drugi se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju. To su finalni premium proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari", istakao je Nedimović.

Kaže da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.

"To je jako dobro, jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede", naveo je Nedimović.

Obezbeđeno đubrivo i seme za setvu

S obzirom da za biljne proizvođače ovih dana kreće đubrenje pšenice i drugih ozimnih useva, Nedimović kaže da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva. Navodi da su 400.000 tona potrebe veštačkog đubriva Srbije i da su kompletno obezbeđene preko uvoznika.

"Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture", ističe Nedimović.

Podseća i da je država izašla sa dve posebne mere i da su već četiri banke počele da realizuju meru beskamatnog kreditiranja, dok će još šest banaka početi sa realizacijom tokom narednih dana.

"Poljoprivredniku je dosta samo da ode u poslovnu banku. Država pokriva kompletnu kamatu, vraća se glavnica, tek prvi deo, kada prođu sve žetve, u oktobru. Ne trebaju nikakva posbena sredstva obezbeđenja, dobijete novac potpuno besplatno, dobijete ga sad da možete jeftinije da uzmete đubrivo", kaže Nedimović.

Ističe da je obezbeđeno i seme za setvu i da nema razloga za brigu.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

"Što se tiče kukuruza i ostalih kultura koje idu na proleće, nemojte da imate nikakvu brigu. Imamo svoju proizvodnju i nemamo nikakvih problema", naglašava Nedimović.

Ističe da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repromaterijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

"Imamo četiri-pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobijete pola novca, za kupovinu traktora imate dva konkursa. Iz IPARD-a 7. febraura kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, imate već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država da pola novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće", navodi Nedimović.

Kaže da ima i konkursa koji su otvoreni za nabavku robota za mužu koje ljudi traže zbog nedostatka radne snage. Ministar najavljuje i da će po prvi put na pijacama, trgovima i ulicama biti mlekomati sa svežim mlekom sa farmi.

Najavljuje i da od marta kreće isplata 55 miliona evra za davanja po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima. Nedimović tvrdi da će i ove godine hrane u Srbiji biti i ističe da je prethodne godine zabeležen rekordan izvoz od pet milijardi dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis