Planeta

Severna Koreja obećava razvijanje ekonomije, UN upozoravaju na ugroženost stanovništva i preteću glas

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

11:16

Severna Koreja obećava razvijanje ekonomije, UN upozoravaju na ugroženost stanovništva i preteću glas
Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Severne Koreje obećao je danas da će razviti domaću ekonomiju i poboljšati živote građana koji su, kako prenose severnokorejski državni mediji, suočeni sa konstantnom borbom protiv međunarodnih sankcija i pandemije koronavirusa.

Vrhovna narodna skupština Severne Koreje održala je sednicu 6. i 7. februara na kojoj se raspravljalo o budžetu, i na kojoj su usvojeni zakoni o društvenoj brizi o deci i zaštiti građana u inostranstvu, saopštila je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA, a prenosi agencija Rojters.

Severnokorejski lider Kim Džong Un nije prisustvovao sednici, koju je predvodio Čoe Rjong Ha, njegov ključni pomoćnik koji predsedava stalnim komitetom Vrhovne narodne skupštine.

Kim Tok Hun, premijer kabineta koji je zadužen za ekonomiju, rekao je u obraćanju skupštini da je prošle godine bilo dostignuća, ali i "ozbiljnih nedostataka", saopštila je KCNA.

On je obećao da će pojačati napore za obnavljanje "jedinstvenog trgovinskog sistema", ali nije izneto detaljnije pojašnjenje.

Kim je takođe pozvao na povećanje proizvodnje žitarica kako bi se "normalizovale" zalihe hrane, a kao bitne artikle koji "u velikoj meri doprinose ishrani ljudi" je naveo meso, jaja, voće, povrće, pečurke, mlečne proizvode i uljarice.

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Severnoj Koreji je izjavio da su najugroženiji ljudi u Severnoj Koreji u opasnosti od toga da umru od gladi usred produbljivanja izolacije tokom pandemije.

Sednica parlamenta je usledila u trenutku kada se Severna Koreja suočava sa sve većim ekonomskim problemima usred sankcija zbog svojih programa naoružanja i blokada uvedenih zbog pandemije kovida-19, što je naglo smanjilo njenu trgovinu sa Kinom koja je ključni saveznik Pjongjanga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet