Planeta

Odluka o iranskom nuklearnom sporazumu za nekoliko dana, sada sve zavisi od Teherana

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

18:09

Odluka o iranskom nuklearnom sporazumu za nekoliko dana, sada sve zavisi od Teherana
Odluka o iranskom nuklearnom sporazumu za nekoliko dana, sada sve zavisi od Teherana - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan izjavio je danas da je do odluke o spasavanju nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama iz 2015. godine ostalo samo nekoliko dana, ali da je sada na Teheranu da donese politički izbor.

Indirektni razgovori između Irana i SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma nastavljeni su prošle nedelje nakon desetodnevne pauze i zvaničnika drugih strana u sporazumu - Velike Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije, prenosi agencija Rojters.

"Sada smo na prekretnici. Nije pitanje nedelja, pitanje je dana", rekao je Le Drijan u parlamentu, dodajući da su zapadne sile, Rusija i Kina složne oko obrisa sporazuma.

"Potrebne su političke odluke Iranaca. Ili će izazvati ozbiljnu krizu u narednim danima, ili će prihvatiti sporazum koji poštuje interese svih strana", rekao je francuski ministar spoljnih poslova.

Zapadne diplomate tvrde da su sada u završnoj fazi pregovora i veruju da je dogovor nadohvat ruke.

Sa druge strane, iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je prošle nedelje da zvanični Teheran ne polaže nade u tekuće pregovore u Beču.

Nuklearni pregovori, čiji cilj je obezbeđivanje pune implementacije nuklearnog sporazuma, vode se u Beču uz učešće visokih predstavnika Rusije, Kine, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana.

Iranski nuklearni sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Britanija, Nemačka i Evropska unija.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet