Planeta

Amerika gasi program borbe protiv kineske špijunaže i krađe intelektualne svojine

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

23:36

Amerika gasi program borbe protiv kineske špijunaže i krađe intelektualne svojine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravde danas će okončati program koji je bio fokusiran na borbu protiv kineske špijunaže i krađe intelektualne svojine, pomerajući fokus na bavljenje pretnjama koje dolaze od brojnih neprijateljskih nacija, javlja Rojters.

Kritičari su upozoravali da je program, pokrenut tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, predstavljao rasno profilisanje koje je stvorilo atmosferu straha u kojoj su zamrznuta naučna istraživanja, navodi britanska agncija.

Ova odluka američkog ministarstva pravde predstavlja i svojevrsno priznanje američke administracije da je fokusiranje na Kinu bilo previše ograničeno, ocenio je Met Olsen, pomoćnik ministra pravde za nacionalnu bezbednost.

"Vidimo da nacije poput Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje postaju sve agresivnije i sposobnije nego ikada ranije u svojim podlim aktivnostima. Naša nova strategija nastala je podstaknuta pretnjama iz inostranstva", rekao je Olsen govoreći na Institutu za nacionalnu bezbednost Univerziteta Džordž Mejson u Virdžiniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet