Planeta

Vlada SAD stavila NSO, izraelsku kompaniju za proizvodnju špijunskog softvera na crnu listu zbog optužbe za špijunažu

Komentari

Autor: Gardijan

03/11/2021

-

17:25

Vlada SAD stavila NSO, izraelsku kompaniju za proizvodnju špijunskog softvera na crnu listu zbog optužbe za špijunažu
Vlada SAD stavila NSO, izraelsku kompaniju za proizvodnju špijunskog softvera na crnu listu zbog optužbe za špijunažu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena stavila je izraelsku NSO grupaciju na crnu listu posle saznanja da je ova kompanija koja pravi špijunski softver, delovala suprotno u odnosu na međunarodne dogovore i nacionalne bezbednosne interese SAD, piše Gardijan.

Otkriće do kojeg je došlo Ministarstvo trgovine SAD nanelo je udar ovoj izraelskoj kompaniji i dovelo do duboke zabrinutosti SAD zbog uticaja ove vrste softvera na nacionalne bezbednosne interese.

Do saznanja se došlo tri meseca posle osnivanja konzorcijuma novinara koji su radili u saradnji sa francuskom neprofitnom organizacijom "Zabranjene priče" kao i sa Gardijanom.  Novinari su otkrili mnoge slučajeve novinara i aktivista koji su bili hakovani od stranih vlada uz pomoć špijunskog softvera.

Gardijan i saradnici su otkrili da su se brojevi mobilnih telefona Emanuela Makrona i gotovo celog njegovog kabineta nalazili na procureloj listi pojedinaca koji su odabrani da budu potencijalne mete nadzora. 

"Današnja akcija deo je napora Bajdenove administracije da stave ljudska prava u centar američke inostrane politike, uključujući i rad na sprečavanju širenja digitalnih alata koji se koriste za represiju", stoji u saopštenju Ministarstva trgovine SAD.

Na crnoj listi još tri kompanije

Ministarstvo trgovine istaklo je da je na crnu listu stavilo, osim Grupacije NSO još tri kompanije. Na taj potez su se odlučili, kako je navedeno, jer veruju da su te firme umešane ili bile umešane u aktivnosti koje su u suprotnosti sa nacionalnom bezbednošću i inostranom politikom SAD.

Ova odluka znači da će navedenim firmama biti zabranjena kupovina delova i komponenata od američkih kompanija ako nemaju specijalnu dozvolu. Osim toga, pod lupom će biti i globalna prodaja softvera ovih firmi.  

Iz firme NSO su saopštili da se njihov špijunski softver, koji koriste strane vlade, koristi za prisluškivanje kriminalaca. Oni su negirali da se dosad desilo da je neki od njihovih klijenata pokušao da špijunira Makrona ili bilo kog francuskog zvaničnika.

Kada se instalira Pegaz, špijunski program koji je osmislila NSO, on može da presreće telefonske razgovore i razmenjene poruke, kao i fotografije i bilo koje fajlove koji se nalaze na telefonu. Može i da telefon pretvori u uređaj za prisluškivanje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet