Evropa

Projekat Pegaz dobitnik nagrade EU za novinarstvo

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

21:49

Projekat Pegaz dobitnik nagrade EU za novinarstvo
europarl.europa.eu - Copyright europarl.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Konzorcijum novinara "Zabranjene priče" ("Forbidden stories") dobio je danas nagradu za novinarstvo "Dafne Karuana Galicija" za projekat Pegaz.

Svečanost dodele održana je u centru za novinare Evropskog parlamenta, a otvorio ju je predsednik parlamenta David Sasoli.

Entoni Belanger, generalni sekretar Međunarodnog udruženja novinara, uručio je u ime evropskog žirija novčanu nagradu od 20.000 evra predstavnicima konzorcijuma Sandrini Rigo i Lorenu Rišaru, preneo je sajt Evropskog parlamenta.

"Zabranjene priče" je konzorcijum novinara čija je misija da nastave istraživanja novinara koji su ubijeni, zatočeni i zastrašivani. Od osnivanja 2017, nastavili su rad ubijene novinarke sa Malte Dafne Galicije, ali i drugih novinara ubijenih zato što su istraživali zločine protiv životne sredine ili meksičkih kartela.

Evropski parlament podseća da se u nagrađenom tekstu navodi da je postalo jasno kako je tehnologija godinama zloupotrebljavana nakon što je procurilo 50.000 telefonskih brojeva čiji su nadzor tražili klijenti izraelske firme NSO.

"Zabranjene priče" i Amnesti internešnal dobili su pristup popisima telefonskih brojeva koje su od 2016. odabrali klijenti NSO u više od 50 zemalja.

Novinari koji su radili na projektu Pegaz - više od 80 reportera iz 17 medijskih kuća u deset zemalja pod koordinacijom Forbiden storisa i uz tehničku podršku laboratorija za sajber sigurnost Amnesti internešnla, "pročešljali" su popise i stekli dosad nezamisliv uvid u taj obaveštajni alat, dodaje EP.

U projektu "Zabranjene priče" je otkriveno da se NSO špijunski softver naširoko zloupotrebljava, iako ta kompanija godinama tvrdi, među ostalima, i u nedavnom izveštaju o transparentnosti, da to nije slučaj. Prema dostupnim podacima, ciljano je najmanje 180 novinara iz Indije, Meksika, Mađarske, Maroka, Francuske i drugih zemalja.

profimedia

 

 

Potencijalne mete bili su i borci za ljudska prava, akademici, preduzetnici, advokati, lekari, sindikalni čelnici, diplomate, političari i nekoliko državnika.

Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija je ubijena u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila oktobra 2017.

Istraga je dovela do ostavke premijera Džozefa Muskata 2019. godine pošto su njegovi bliski saradnici bili umešani u slučaj. Karuana Galiciji je otkrila mrežu korupucije u zemlji i inostranstvu.

Nagrada Dafne karuana Galicija za novinarstvo ustanovljena je 16. oktobra 2020. godine, na treću godišnjicu njene smrti, kako bi se nagradilo izvanredno novinarstvo koje odražava vrijednosti EU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa