Fokus

Špijunska afera u SAD: Bračni par iz Amerike pokušao da proda nuklearne tajne sakrivene u sendviču

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

08:05

Špijunska afera u SAD: Bračni par iz Amerike pokušao da proda nuklearne tajne sakrivene u sendviču
Tanjug/AP/Thiep Van Nguyen II/U.S. Navy - Copyright Tanjug/AP/Thiep Van Nguyen II/U.S. Navy

veličina teksta

Aa Aa

Nuklearni inženjer američke mornarice i njegova supruga optuženi su za pokušaj prodaje nuklearne tajne osobi za koju su smatrali da zastupa jednu stranu državu.


Džonatan Tobi (42) i njegova supruga Dajana (45) uhapšeni su u subotu u Zapadnoj Virdžiniji, saopštilo je američko Ministarstvo pravde, a prenosi AP.

Oni su navodno pokušali da podatke o dizajnu nuklearne podmornice, skrivene u sendviču sa puterom od kikirikija, prodaju nekome za koga su mislili da predstavlja drugu zemlju, ali, ta osoba je zapravo bila tajni agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Par je sada optužen u skladu sa američkim Zakonom o atomskoj energiji.

Optuženi je radio u programu američke mornarice za nuklearni pogon i imao je nacionalnu bezbednosnu dozvolu.

Američko Ministarstvo pravde je saopštilo da je on u aprilu 2020. godine jednoj stranoj vladi poslao paket koji sadrži ograničene podatke i poruku sa određenim nagoveštajima, kako bi od njega za novac mogli dobiti više podataka.

Tada je navodno počeo da piše jednoj osobi šifrovanim mejlovima, misleći da je reč o licu koje predstavlja jednu stranu vladu.

"Izvinjavao se zbog lošeg prevoda ove poruke. Molim vas da prosledite ovu poruku vašoj vojnoj obaveštajnoj agenciji. Verujem da će im ove informacije biti značajne. Ovo nije prevara", napisao je Tobi.

Međutim, sa druge strane je zapravo bio agent FBI, navodi se u saopštenju.

Nakon nekoliko meseci, optuženi par navodno se dogovorio o razmeni tajnih podataka u zamenu za oko 100.000 dolara u kriptovaluti.

U junu ove godine, Džonatan i Dajana Tobi otputovali su u Zapadnu Virdžiniju da ostave podatke.

Dok je Dajana bila posmatrač, Džonatan je "postavio SD karticu skrivenu u sendviču sa puterom od kikirikija" na određenu lokaciju, navodi se u saopštenju.

Nakon što je agent pokupio karticu, poslata je uplata i primljena je šifra za dešifrovanje pristupa SD kartici.

Na njoj su bili podaci "koji se odnose na podmorske nuklearne reaktore".

Suđenje bračnom paru bi trebalo da počne u utorak, a oni su optuženi za kršenje Zakona o atomskoj energiji, kojim se jasno zabranjuje otkrivanje američkih nuklearnih tajni drugim državama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet