Planeta

EU podiže nivo opreza – preporuka da u Indiju putuje samo ko mora

Komentari

Autor: Rojters

13/05/2021

-

11:46

EU podiže nivo opreza – preporuka da u Indiju putuje samo ko mora
EU podiže nivo opreza – preporuka da u Indiju putuje samo ko mora - Copyright Tanjug/ AP Photo/Channi Anand

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici EU pozvali su juče zemlje članice da privremeno ukinu putovanja u Indiju koja nisu od bitne važnosti kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Evropska komisija je donela ovu preporuku poštujući mišljenje Svetske zdravstvene organizacije koja je objavila da je nova mutirana varijanta koronavirusa koja je pronađena u Indiji zabrinjavajuća i da je potrebno dići oprez na viši nivo.

Zemlje EU trebale bi da primene zabranu svih putovanja u Indiju koja nisu preko potrebna, rečeno je u saopštenju.

"Veoma je važno da limitiramo broj putnika koji mogu da putuju u Indiju iz bitnih razloga ali i da one koji se vraćaju sa putovanja podvrgnemo testiranju i karantinu", stoji u saopštenju. 

Prošle sedmice Evropska komisija predložila je da sve njene članice popuste restrikcije za putovanja od juna kako bi putnici iz inostranstva lakše mogli da uđu u EU. Međutim,  zemljama je naloženo da prate situaciju kako bi ulaz u EU iz zemalja u kojima se naglo pogorša epidemiološka situacija mogla brzo da budu zabranjena. 

Članice EU još nisu usvojile predloženu preporuku ali individualno će moći da odluče o zabrani putovanja u Indiju.

U Indiji je od koronavirusa do srede preminulo 250.000 ljudi, dok je zemlja ušla u najsmrtonosnijih 24 sata od početka pandemije. Stručnjaci iz celog sveta su izrazili bojazan da bi nova varijanta koronavirusa iz Indije mogla da bude veoma lako prenosiva. 

Evropska komisija je istakla da bi svi putnici koji ipak krenu na put morali da budu podvrgnuti strogim merama testiranja i karantina prilikom povratka u EU.

Komentari (0)

Svet