Planeta

Predsednik Brazila Bolsonaro opet kažnjen zbog nenošenja maske

Komentari

Autor: A. T.

13/06/2021

-

19:43

Predsednik Brazila Bolsonaro opet kažnjen zbog nenošenja maske
Predsednik Brazila Bolsonaro opet kažnjen zbog nenošenja maske - Copyright Tanjug/AP/Marcelo Chello

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro kažnjen je od vlasti Sao Paula zbog nepoštovanja obaveze nošenja maske tokom motociklističkog mitinga. Bolsonaro, tri ministra i šest zamenika moraće da plate svaki po 110 dolara kazne zbog kršenja epidemioloških mera uvedenih u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa. 

Predsednik je vozio motor u grupi drugih motociklista u Sao Paolu pre nego što se obratio pristalicama porukom da je država uvela prestroga pravila o obavezi nošenja maski. Tokom govora ni on nije nosio masku. 

Bolsonaro je istakao da su oni koji su preležali koronavirus stekli imunitet i da nema potrebe da maske nose u javnosti. 

“Ko god je protiv ovog predloga, to je zato što ne veruje u nauku, jer, ukoliko je neko vakcinisan onda ne može da širi virus", rekao je Bolsonaro.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

Ova izjava je kontroverzna zato što zdravstveni stručnjaci širom sveta još uvek nisu sigurni da li se vakcinacijom sprečava širenje virusa. 

U mnogim  istraživanjima se došlo do saznanja da vakcinacija smanjuje širenje virusa, ali nije još poznato da li može u potpunosti da ga zaustavi.

Izjavu predsednika nisu lepo dočekali učesnici skupa, iako većina od njih 12.000 nije nosila masku, preneli su lokalni zvaničnici.

I u maju platio kaznu zbog nenošenja maske

Ovo nije prvi put da Bolsonaro bude novčano kažnjen. U maju je takođe platio kaznu zbog nenošenja maske. Bolsonaro zagovara stavove da koronavirus ne postoji. On zarazu poredi sa običnim gripom i ističe da nema potrebe za uvođenjem strogih mera zabrane kretanja. 

Međutim, kada je Brazil bio među prvima u svetu po broju preminulih od koronavirusa, on je rekao da se država neumorno bori protiv širenja bolesti i da su u pregovorima sa različitim proizvođačima o nabavci vakcine i početku vakcinacije građana. 

Brazil je dozvolio upotrebu vakcina AstraZeneke, Džonson&Džonson, Fajzer, kao i kineske vakcine Sinovak, dok su ruski Sputnjik V i indijska vakcina Kovaksin na privremenoj listi za upotrebu. Za sada je vakcinisano 23 miliona Brazilaca, što je oko 11 odsto nacije. 

Bolsonara će njegovi stavovi verovatno koštati mnogo više od novčane kazne jer je senat Brazila započeo istragu o upravljanju pandemijom koronavirusa, kako bi mogli da utvrde da li je na pravi način započeta borba protiv opakog virusa. Mada formirana komisija nema moć da sudi, ona može da preda sakupljene dokaze pravosudnim organima koji bi dalje mogli da postupaju po zakonu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet