Planeta

Novi plan Nemačke: Ukidanje emisije štetnih gasova do 2045.

Komentari

Autor: AP

13/05/2021

-

13:49

Novi plan Nemačke: Ukidanje emisije štetnih gasova do 2045.
Novi plan Nemačke: Ukidanje emisije štetnih gasova do 2045. - Copyright EPA/KHALED ELFIQI

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka iz godine u godinu uvodi sve strože standarde kada je u pitanju emisija štetnih gasova. Nova odluka je da se smanjenje emitovanja štetnih gasova sa 55 odsto iz 1990. godine poveća na 65 odsto do kraja dekade. 

Ovu odluku podržao je kabinet kancelarke Angele Merkel i podrazumeva se da će više novca biti utrošeno za razvijanje izvora čiste električne energije ali i da će biti povećane i novčane kazne za velike zagađivače.

Nemački vrhovni sud je prošle sedmice presudio da prethodni akt o klimatskim promenama nije doveo do bitnijeg pomaka u očuvanju prirode kao i da je time ostavljen teret za razmišljanje budućim generacijama.

Nemački ministar za zaštitu prirodne sredine Svenja Šulc istakao je da je nova odluka poštena ponuda mladim generacijama jer, za razliku od prošlih odluka, problem neće ostaviti budućim generacijama da ih rešavaju.

Ubuduće će veliki zemljoposednici biti u obavezi da plate polovinu sume potrebne za nabavku nafte ili gasa koji se koristi za grejanje domova, dok će ljudi koji ne izoluju svoje objekte biti kažnjeni. 

Vremenom će se povećavati ulaganje u solarne panele i turbine koje pokreće vetar, dok će motori sa unutrašnjim sagorevanjem biti povučeni iz upotrebe jer ih polako zamenjuju električna vozila. 

Realizacija najnovijih ekoloških planova koštaće nemačku ekonomiju 12 milijardi evra, ali to će biti investicija u budućnost, istakao je Šulc. 

Komentari (0)

Svet