Planeta

Britanski novinar nestao u Amazonu, danima dobijao pretnje drvoseča i rudara

Komentari

Autor: Gardijan

06/06/2022

-

23:47

Britanski novinar nestao u Amazonu, danima dobijao pretnje drvoseča i rudara
Dom Filips - Copyright Tanjug AP/Joao Laet

veličina teksta

Aa Aa

Zabrinutost je sve veća za bezbednost britanskog novinara koji je nestao u jednom od najudaljenijih krajeva Amazona, samo nekoliko dana nakon što je primio pretnje.

Dom Filips, dugogodišnji saradnik Gardijana u Brazilu, poslednji put je viđen tokom vikenda u Javari, ogromnom regionu prašuma blizu brazilsko-peruanske granice.

Reporter je putovao sa Brunom Araujom Pereirom, bivšim vladinim zvaničnikom zaduženim za zaštitu brazilskih plemena, koji je dugo dobijao pretnje od drvoseča i rudara koji pokušavaju da napadnu Amazonas.

Filips, koji trenutno radi na knjizi o ekologiji i životnoj sredini, već 15 godina živi u brazilskom gradu Salvadoru, i izveštava za medije poput Gradijana, Vašington posta, Njujork Tajmsa i Fajnenšl tajmsa.

Danas su se oglasili i lokalni domoroci povodom nestanka novinara i bivšeg zvaničnika. U saopštenju se navodi da su Filips i Pereira krenuli prošle sedmice čamcem u regiju poznatu kao Lago, i stigli na svoje odredište u petak. U nedelju, oko šest ujutru, posle dva dana izveštavanja, smatra se da su muškarci počeli natrag. Put nije trebalo da traje više od tri sata, međutim oni se nisu vratili, a grupa za potragu je poslata u 14 časova.

Tanjug AP/Fabiano Maisonnave

 

U saopštenju se navodi da su muškarci dobijali pretnje u danima pre nestanka, ali nisu dali konkretnije detalje.

Komentari (0)

Svet