Planeta

Tviter vs. Ilon Mask: "Epska pravna bitka" vredna 44 milijarde dolara - od impozantne ponude, preko cenkanja do tužbe

Komentari

Autor: T. Milenović

14/09/2022

-

17:11

Tviter vs. Ilon Mask: "Epska pravna bitka" vredna 44 milijarde dolara - od impozantne ponude, preko cenkanja do tužbe
Tviter vs. Ilon Mask: "Epska pravna bitka" vredna 44 milijarde dolara - od impozantne ponude, preko cenkanja do tužbe - Copyright Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald, Tanjug/AP/Gregory Bull

veličina teksta

Aa Aa

Deoničari Tvitera izglasali su da odobre dogovor sa Ilonom Maskom o kupovini kompanije za 44 milijarde dolara. To znači da će kompanija u sudskom procesu pokušati da primora najbogatijeg čoveka na svetu da realizuje kupovinu.

Ova odluka je usledila nakon što je bivši direktor za bezbednost Tvitera Piter Zatko pred Pravosudnim odborom Senata svedočio o navodnim bezbednosnim propustima na toj društvenoj mreži.

Ono što je mogla da bude najznačajnija vest iz sveta biznisa za ovu godinu, ubrzo je postala u konfuzna priča međusobnog upiranja prstima.

Mask je još u aprilu najavio kupovinu popularne društvene mreže i ponudio 44 miliona dolara, međutim ubrzo posle toga je rekao da odustaje zbog, kako je na sudu naveo, netačnih podataka o spam i bot nalozima na platformi. Međutim kompanija tvrdi da Mask ne može da odustane i odlučila je u julu da tuži milijardera. Tviter je trenutno procenjen na 32 milijarde dolara, što je znatno manje od onoga što je ponudio Mask.

Ukoliko dve strane ne dođu do konačnog sporazuma, odluku će doneti sud u Delaveru.

Od impozantne ponude, preko cenkanja do tužbe

Tviter je ranije u maju procenio da su lažni ili spam nalozi činili u prvom kvartalu manje od 5 odsto od njegovih 229 miliona dnevno aktivnih korisnika.

"Ugovor o Tviteru je privremeno odložen dok se čekaju detalji koji podupiru računicu da spam/lažni nalozi zaista predstavljaju manje od 5 odsto korisnika", napisao je Mask danas na Tviteru, nakon čega je rekao da sumnja da oni čine i do 20 odsto korisnika.

Akcije ove društvene mreže su nakon njegovog tvita pale za 17,7 odsto na 37,10 dolara na trgovanju pre otvaranja Njujorške berze.

Tanjug/AP/Jed Jacobsohn

 

Mask je prvo najavio da će odložiti kupovinu Tvitera, a potom rekao da će tražiti nižu cenu. "Ne možete platiti istu cenu za nešto što je mnogo gore nego što su tvrdili", izjavio je u maju.

Međutim, istog dana kompanija Tviter je saopštila da je spremna na zaključenje ugovora sa Maskom, ali po ranije ponuđenoj ceni i uslovima, odnosno po ceni od 44 milijarde dolara.
Do kraja maja, grupa investitora u Tviteru podnela je tužbu protiv Maska, tvrdeći da vlasnik kompanije Tesla svesno i namerno obara cenu.

Investitori su rekli da je nedavni pad Teslninih akcija doveo Maskovu sposobnost da finasira kupovinu Tivtera u "veliku opasnost" pošto je založio svoje akcije kao kolateral da bi ozbezbedio kredite koji su mu potrebni za kupovinu kompanije. Tesline akcije prodavale su se za oko 700 evra u četvrtak popodne, što je pad u odnosu na 930 evra početkom aprila. 

Mask je potom odlučio da pošalje pismo rukovodstvu Tvitera u kom je upozorio da bi mogao da odustane od svoje ponude, ako mu se ne dostave tačni podaci.

U pismu se navodi da Tviter "očigledno materijalno krši" svoje obaveze i da Mask zadržava sva prava da raskine sporazum o spajanju.

Protivtužba uz "plan B"

Tviter je tužio Maska 12. jula u pokušaju da primora sprovođenje prodaje, tvrdeći da je Mask prekršio svoju obavezu da kupi kompaniju.

Kompanija je izdala niz sudskih poziva bankama i Maskovim saradnicima u pokušaju da otkrije informacije vezane za dogovor.

Tviter tuži Elona Maska, postavljajući pozornicu za epsku pravnu bitku, napisao je Vašington Post. Početkom avgusta, Mask je podneo protivtužbu u kojoj tvrdi da je Tviter obmanuo njegov tim, ali i čitav Volstrit, što milijarder smatra validnim razlogom a odustane od kupovine.

Šef kompanije "Tesla" i Spejs Iksa je na svom Tviter nalogu komentarisao apsurdnost situacije. Fotografije nasmejanog Maska prate natpisi: "Rekli su da ne mogu da kupim Tviter", onda: "Oni neće da objave informacije o botovima", zatim: "Oni sada hoće da me putem suda nateraju da kupim Tviter", a pored poslednje, koja ilustruje kako on "puca od smeha" piše: "Oni će sad na sudu morati da otkriju informaciju o botovima".

Ipak, Mask je u avgustu prodao akcije "Tesle" za 6,9 milijardi dolara, što je najveća prodaja do sada, da bi, kako kaže, izbegao rasprodaju akcija tog proizvođača električnih vozila u poslednjem trenutku, u slučaju da bude primoran da nastavi sporazum o kupovini Tvitera.

Misterija namera i "misterija" novca

Kada je objavljeno da je Tviter prihvatio ponudu Maska za kupovinu kompanije, mnogi su pomislili da se priča polako privodi kraju. Neki su to nazivali "biznis objavom decenije", a drugi su ukazivali na potencijalne promene koje će ova društvena mreža pretrpeti pod novim vlasnikom.

Sam Mask je sebe nazvao "apsolutistom slobodnog govora", zbog čega su se mnoge grupe boraca za ljudska prava zabrinule kako će Tviter pod novim liderstvom postati platforma na kojoj će govor mržnje i ekstremističke objave moći da nađu svoje utočište. Mask je tada tvrdio kako je "za cenzuru sve dok je u skladu sa zakonom", što ih, verovatno, nije mnogo utešilo.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

Među skepticima je bio i jedan od osnivača Majkrosofta, Bil Gejts, koji je rekao da bi "Mask potencijalno mogao da učini Tviter lošijim, jer nije do kraja jasno šta će uraditi". U istom intervjuu je rekao i da vlasnik Tesle i Spejs Iksa ima "impresivne" uspehe u svojoj karijeri, ali i da sumnja kako će "uspeti da ponovi svoje neverovatne poduhvate (sa ovim kompanijama) i kada je u pitanju Tviter".

Nedugo nakon saopštenja o postignutom dogovoru usledila je vest da je Mask prodao akcije svoje kompanije Tesla kako bi osigurao dovoljno sredstava za proces kupovine Tvitera. Takođe, pretpostavljalo se da će jedan deo svote potrebe za kupovinu kompanije morati da pozajmi od banaka – oko 25 milijardi dolara.

Nakon što su se u javnosti pojavila pitanja odakle će Mask nabaviti ostatak novca, on je objavio da će mu u tome pomoći 19 investitora, od kojih su neki iz Silicijumske doline, neki iz sveta kriptovaluta, a neki sa Vol Strita. Jedna od najvećih investicija trebalo je da dođe od osnivača Orakla Lerija Elisona, koji je obećao milijardu dolara, a za investiciju su bili zainteresovani i Fideliti, Katar Holding, kao i Bajnens.

Šta je sledeće?

Mask je tražio da se suđenje, zakazano 17. oktobra odloži, međutim sud u Delaveru je odbio taj zahtev. Izvršnom direktoru će biti dozvoljeno da u svoju protivtužbu doda tvrdnje uzbunjivača na Tviteru.

Sud se smatra glavnim nacionalnim tribunalom za korporativno preuzimanje i sporove o spajanju.

O slučaju će odlučiti kancelarka Kejtlin Mekormik. Tviter je zatražio od Mekormik da primora Maska da sprovede dogovor u delo. Ipak ona bi mogla da ga oslobodi, ukoliko utvrdi da je Tviter prekršio sporazum o spajanju zbog netačnih informacija o lažnim nalozima, piše "Wall Street Journal".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet