Fokus

Ilon Mask: Dokažite tvrdnje o lažnim nalozima i kupovina Tvitera se nastavlja

Komentari

Autor: Euronews

08/08/2022

-

22:54

Ilon Mask: Dokažite tvrdnje o lažnim nalozima i kupovina Tvitera se nastavlja
Tanjug/AP/Patrick Pleul - Copyright Tanjug/AP/Patrick Pleul

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask je u subotu rekao da bi njegovo planirano preuzimanje Tvitera u vrednosti od 44 milijarde dolara trebalo da se nastavi ako kompanija može da objasni detaljno na koji način meri da li su korisnički nalozi "spam botovi" ili stvarni ljudi.

Milijarder i izvršni direktor Tesle pokušavao je da odustane od svog aprilskog sporazuma o kupovini društvene mreže, što je dovelo do toga da je Tviter prošlog meseca započeo postupak kako bi ga izveo na sud, ne bi li izvršio kupovinu.

Mask je podneo protivtužbu, optužujući Tviter da obmanjuje njegov tim o pravoj veličini baze korisnika i drugim problemima za koje je rekao da predstavljaju prevaru i kršenje ugovora.

"Ako Tviter jednostavno pruži metod uzorkovanja 100 naloga i način na koji je potvrđeno da su stvarni, dogovor bi trebalo da se nastavi pod originalnim uslovima", tvitovao je Mask u subotu i nastavio:

"Međutim, ako se ispostavi da su njihove prijave Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) bile lažne, onda ne bi trebalo"

U odgovoru na pitanje korisnika Tvitera da li SEC ispituje "sumnjive tvrdnje" kompanije, Mask je tvitovao:

"Dobro pitanje, zašto nisu?"

Mask je takođe izazvao izvršnog direktora Tvitera Paraga Agravala na "javnu debatu" o broju lažnih naloga na platformi.

"Neka dokaže javnosti da Tviter dnevno ima manje od pet odsto lažnih ili neželjenih korisnika", tvitovao je Mask.

Mask je čak organizovao anketu u kojoj je pitao korisnike Tvitera da li misle da na mreži ima manje od pet lažnih naloga dnevno.

Anketa je prikupila više od 822.000 glasova i završena je tako što je 64,9 odsto ispitanika glasalo za opciju "ne", dok je 31,1 glasalo za.

Kompanija Tviter je više puta obelodanila SEC-u procenu da je manje od pet odsto korisničkih naloga lažno ili neželjeno, uz odricanje da bi ta brojka mogla biti veća.

Mask se odrekao prava na dalje korake kada je potpisao aprilski sporazum o spajanju, a Tviter je prošle nedelje odbacio njegove tvrdnje da je bio "prevaren" kada je potpisao ugovor.

"Prema Masku, njega - milijardera, osnivača više komapnija, kog savetuju bankari i advokati sa Volstrita, Tviter je prevario da potpiše sporazum o spajanju vredan 44 milijarde dolare. Ta priča je toliko neverovatna, koliko i suprotna činjenicama", navodi se u dokumentu koji je Tviter objavio u četvrtak.

Tviterova tužba je najnoviji potez u onome što se razvija u sve oštriji pravni obračun između najbogatije osobe na svetu i gigantske društvene mreže, stoga nema sumnje da obe strane idu ka oktobarskom suđenju pred sudom u Delaveru.

 

Komentari (0)

Svet