Planeta

Kina proslavlja Dan državnosti, Putin uputio čestitku Siju

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

10:10

Kina proslavlja Dan državnosti, Putin uputio čestitku Siju
Kina proslavlja Dan državnosti, Putin uputio čestitku Siju - Copyright Tanjug AP/Chen Zhonghao/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski državni savet priredio je prijem u Velikoj sali naroda u Pekingu povodom proslave 73. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, Dana državnosti Kine koji se obeležava 1. oktobra, prenosi agencija Sinhua.

Prijemu su prisustvovali lideri Komunističke partije Kine i ceo državni vrh, Si Ðinping, Li Kećijang, Li Džanšu, Vang Jang, Vang Huning, Džao Leđi, Han Dženg i Vang Ćišan, kao i blizu 500 gostiju iz zemlje i inostranstva, navodi kineska agencija.

profimedia

 

Premijer Li Kećijang je saopštio da će Komunistička partija ove godine održati svoj 20. Nacionalni kongres i istakao ključni značaj tog događaja.

On je naglasio da je ova godina značajna u razvoju Kine i da je zemlja, suočena sa složenim i izazovnim razvojem događaja, kako unutra tako i spolja, napredovala pod snažnim vođstvom Centralnog komiteta KPK sa Si Ðinpingom na čelu.

profimedia

 

Li je naveo i da se Peking snažno suprotstavlja separatističkim potezima koji pozivaju na "nezavisnost Tajvana" i spoljnom mešanju, kao i da promoviše miran razvoj odnosa u Tajvanskom moreuzu.

Kineski premijer je takođe naglasio napore koje Kina ulože u saradnji sa drugim zemljama, kako bi odgovorila na globalne izazove i promovisala mir, stabilnost, razvoj i prosperitet u svetu.

profimedia

 

Li je završio svoj govor pozivajući na još čvršće okupljanje oko Centralnog komiteta KPK pod vođstvom Sija.

Danas je Nacionalni dan Kine ili Dan državnosti. Nakon pobede u oslobodilačkom ratu pod rukovodstvom KPK, bivši kineski predsednik Mao Cedung je 1. oktobra 1949. godine na trgu Tijenanmen proglasio osnivanja Narodne Republike Kine. Od tada, 1. oktobra svake godine proslavlja se Dan državnosti.

profimedia

 

Putinova čestitka Siju: Spremnost za nastavak bliske saradnje

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je kineskom lideru Si Ðinpingu 73. godišnjicu Narodne Republike Kine, saopštio je danas Kremlj.

"Odnosi Rusije i Kine su bili dinamični razvijajući se u duhu sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Uprkos turbulentnoj situaciji na globalnom nivou, uspešno smo sarađivali u različitim oblastima i udruživali snage na izgradnji više demokratskog i pravednog svetskog poretka, boreći se protiv savremenih pretnji i izazova", napisao je Putin u čestitki kineskom predsedniku koju je objavio Kremlj.

Putin je ponovio spremnost da se nastavi dijalog i "bliska saradnja u korist prijateljskih naroda Rusije i Kine", preneo je Tass.

Komentari (0)

Svet