Planeta

Japanski sud odlučio da nuklearni reaktor star 45 godina može da radi

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

14:57

Japanski sud odlučio da nuklearni reaktor star 45 godina može da radi
Japanski sud odlučio da nuklearni reaktor star 45 godina može da radi - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Okružni sud u Osaki presudio je danas da nuklearni reaktor star 45 godina u centralnom Japanu može da nastavi da radi, odbacivši zahteve stanovnika da se njegov rad obustavi zbog bezbednosnih rizika.

Kako navodi agencija AP, ova odluka podupire vladina zalaganja za veće korišćenje nuklearne energije zbog moguće globalne nestašice goriva i obećanja Japana da će smanjiti emisije ugljenika.

Okružni sud je, dodaje se, odluku doneo samo nekoliko dana uoči sednice vlade premijera Fumija Kišide na kojoj se očekuje usvajanje nove politike o nuklearnoj energiji za ubrzanje ponovnog pokretanja reaktora koji su bili u mirovanju posle katastrofe u Fukušimi 2011. i za produženje radnog veka zastarelih reaktora.

Ministarstvo privrede i industrije je sačinilo plan kojim se dozvoljava produženje životnog veka reaktora svakih 10 godina nakon 30 godina njegovog rada. 

Istovremeno se komunalnim preduzećima dozvoljava da periode kada je jedinica bila van energetske mreže oduzmu iz izračunavanja radnog veka reaktora, koji je trenutno ograničen na 60 godina.

Današnja odluka suda u Osaki je prva koja se odnosi na bezbednost reaktora koji su radili više od 40 godina.

Glavni sudija je naveo u presudi da je kompanija Kansai Elektrik Pauer, operater reaktora Mihama 3, preduzela adekvatne korake da spreči degradiranje opreme čime je ispunila zahteve Agencije za nuklearnu regulaciju i dobila operativnu dozvolu. 

U presudi piše da starost reaktora ne zahteva strože bezbednosne standarde od uobičajenih.
Devet žitelja iz prefektura Fukui, Kjota i Šige podnelo je tužbu protiv Kansai Elektrika u junu 2021. tražeći suspenziju reaktora Mihama zbog bezbednosnih rizika usled starenja postrojenja.

Sud je takođe odbacio druga bezbednosna upozorenja koja su izneli tužioci, uključujući otpornost na zemljotres i planove za evakuaciju, navodeći da nedostaju konkretni dokazi o potencijalnom riziku.

Advokati tužitelja su ocenili da je očigledno da starenje opreme povećava rizik reaktora i najavili da će uložiti žalbu na presudu.

Većina nuklearnih reaktora u Japanu starija je od 30 godina.

Komentari (0)

Svet