Planeta

Dior u Kini optužen za rasizam zbog podizanja kraja oka nagore u reklami

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

13:33

Dior u Kini optužen za rasizam zbog podizanja kraja oka nagore u reklami
Dior u Kini optužen za rasizam zbog podizanja kraja oka nagore u reklami - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Luksuzni brend Dior optužen je za rasizam na kineskim društvenim mrežama zbog reklame na kojoj je prikazana azijska manekenka koja prstom podiže kraj oka na gore. 

Francuska kuća objavila je sliku na svom Instagram nalogu ranije ove nedelje, pre nego što ju je brzo uklonila, preneo je BBC. Dior nije davao javne izjave ovim povodom.

Kineski korisnici interneta sve su osetljiviji na prikazivanje Kineza usred rastućeg nacionalističkog raspoloženja na mrežama.

Kontroverzna slika postavljena je pre šest dana kako bi promovisala Diorovu novu kolekciju šminke. Na njoj se vidi kako manekenka podiže oko sa natpisom "Kanališite svoju mačju žestinu".

Slika je kasnije repostovana na kineskim platformama društvenih medija, gde su je kritikovali i postavili viralni hešteg "Dior reklama za šminku optužena za diskriminaciju Azijata" na Veibu.

Besni komentari su preplavili Instagram nalog ove francuske kuće, a komentar "To je rasna diskriminacija", dobio je najviše lajkova.

Kineske državne novine "Global tajms" objavile su urednički tekst pozivajući brend da se izvini.

"Povlačenje očiju unazad... ismejava izgled Azijata, posebno istočnih Azijata," navodi list i dodaje da se nada da će se Dior suočiti sa svojim greškama, uputiti iskreno izvinjenje, odgovoriti azijskom društvu i dati jasne izjave o tome kako da se spreči da se slični problemi ne dešavaju u budućnosti.

Komentari (0)

Svet