Planeta

IEA traži da se obustave istraživanje nalazišta nafte i gasa, nada se polaže u tehnologije u razvoju

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2021

-

11:44

IEA traži da se obustave istraživanje nalazišta nafte i gasa, nada se polaže u tehnologije u razvoju
IEA traži da se obustave istraživanje nalazišta nafte i gasa, nada se polaže u tehnologije u razvoju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za energiju (IEA) opet je apelovala da se prekine sa svim projektima  istraživanja novih nalazišta nafte i gasa kako bi se smanjilo globalno zagrevanje. 

Ova agencija se bori za smanjenje globalnog zagrevanja za 1,5 stepeni Celzijusa što je cilj i Pariskog dogovora o zaštiti klime. IEA  zahteva da se odustane od svih novih projekata potrage za naftom i njene upotrebe kako bi do 2035. godine prestala proizvodnja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. 

U izveštajima ove agencije poziva se na hitne odluke država kako bi se emisija ugljen-dioksida smanjila na nulu do 2050. godine jer je dosad vrlo malo urađeno na tom planu.

Međunarodna agencija za energiju ističe da je planirani cilj veoma težak ali da nije nedostižan, kao i da je možda i najveći poduhvat sa kojim se suočava čovečanstvo. Plan je da se ulože velike finansije u razvoj čiste energije čime bi se stvorili milioni novih radnih mesta i ojačala globalna ekonomija. Ipak, da bi svet krenuo u tom pravcu, potrebno je da države rade zajedno.

IEA je međuvladina organizacija koja je savetnik za 30 država članica ali je u prošlosti trpela kritike da je bila bliska sa industrijom fosilnih goriva kao i da je potcenjivala ulogu obnovljivih izvora energije. Ali, u najnovijim izveštajima obnovljivi izvori energije su postali ključni za razvijanje novih ekoloških izvora. Stoga će biti potrebno da se instalira četiri puta više solarnih panela i vetroturbina svake godine do 2030.

Do 2050. devedeset odsto struje će morati da se dobija iz obnovljivih izvora energije dok će ostatak da se dobija iz nuklearnih centrala. Fosilna goriva će obezbeđivati svega petinu potrebne energije, dok danas daju čak četiri petine potrebne energije. 

Ulaganja u obnovljive izvore energije dostići će pet triliona dolara do 2030. godine, što će uticati i na rast globalnog BDP-a za 0.4 odsto godišnje.

Godine 2050. gotovo polovina smanjenja emisije ugljen-dioksida doći će od tehnologija koje su sada tek u fazi razvoja.

Komentari (0)

Svet