Noviteti

Dramatičan porast anksioznosti i depresije zbog pandemije koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2021

-

11:40

Dramatičan porast anksioznosti i depresije zbog pandemije koronavirusa
Dramatičan porast anksioznosti i depresije zbog pandemije koronavirusa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Slučajevi anksioznosti i depresije širom sveta dramatično su porasli 2020. godine, otkrili su istraživači, sa procenjenih 76 miliona dodatnih slučajeva anksioznosti i 53 miliona dodatnih slučajeva velikog depresivnog poremećaja nego što bi se očekivalo da se koronavirus nije pojavio.

Najnovija studija sugeriše da je pandemija ozbiljno uticala na mentalno zdravlje i da je veća verovatnoća da će žene i mladi biti više pogođeni od muškaraca ili starijih ljudi, preneo je britanski dnevnik "Gardijan".

"Verujemo da je to zato što je veća verovatnoća da žene budu pogođene društvenim i ekonomskim posledicama pandemije", rekao je jedan od autora studije, dr Demijan Santomauro sa Univerziteta u Kvinslendu.

Prema njegovim rečima, veća je verovatnoća da će žene preuzeti dodatne obaveze nege i održavanja domaćinstva zbog zatvaranja škola, ili zbog toga što se članovi porodice ne osećaju dobro.

"Žene, takođe, imaju niže plate, manje ušteđevine i manje sigurno zaposlenje od muškaraca, pa je veća verovatnoća da će biti finansijski ugrožene tokom pandemije", rekao je Santomauro.

"Zatvaranje škola i visokoškolskih ustanova, kao i šire restrikcije onemogućavale su mlade ljude u interakciji sa vršnjacima", rekao je Santomauro i dodao da je veća verovatnoća da će mladi ostati nezaposleni nakon ekonomske krize.

Komentari (0)

Zdravlje