Agrobiznis

Tanasković: Subvencije u 2024. godini 100 milijardi dinara, poljoprivrednici ne žele da razgovoraju

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

10:02

Tanasković: Subvencije u 2024. godini 100 milijardi dinara, poljoprivrednici ne žele da razgovoraju
Tanasković: Do sada je isplaćeno 95 odsto subvencija za poljoprivrednike - Copyright Tanjug/Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da će subvencije za poljoprivredu za 2024. godinu iznositi 100 milijardi dinara, i da će one biti raspoređene na 34 mere za poljoprivrednike.

Ministarka je pozvala sva udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca, jer je taj novac, kako kaže, namenjen upravo njima.

Komentarišući to što poljoprivrednici štrajkuju već treći dan, Tanasković je rekla da poljoprivrednici ne žele da razgovaraju, iako je od 13 tačaka dogovora iz maja ispunjeno svih 13.

"Vrata i ministarstva i vlade i predsedništva su za njih širom otvorena, ali poljoprivrednici neće da razgovaraju", istakla je Tanasković za RTS.

Kako kaže, prethodnih dana pozivala je predstavnike udruženja poljoprivrednika na razgovore i podsetila da je to činila i predsednica vlade Ana Brnabić.

Tanasković je rekla da je u nedelju dobila nove zahteve poljoprivrednika i da na sastancima nije bilo onoga što je, kako kaže, danas u javnosti.

Prema njenim rečima, protesti su politički obojeni.

Ona je prethodno već izjavila za Tanjug da izmene zakona i donošenje uredbi u ovom trenutku nisu moguće, jer skupština ne zaseda, a vlada je u tehničkom mandatu.

Takođe, najavila je i da će subvencije u 2024. godini svakako biti veće, ali da će biti isplaćivane shodno budžetu.

Udruženja poljoprivrednika protestovala su u prethodna dva dana, zbog, kako kažu, lošeg položaja u kojem se nalaze.

Protest se nastavlja blokadom pojedinih saobraćajnica u različitim delovima zemlje, a učesnici protesta zahtevaju povećanje subvencija po hektaru na 300 evra, uređenje tržišta Zakonom o robnoj berzi i takozvani plavi dizel bez akcize.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis