Agrobiznis

Prelomni trenutak za jagodu - da li ćemo zbog kišnog proleća ovo voće plaćati skuplje?

Komentari

Autor: Zlatica Radović

23/05/2021

-

12:13

Prelomni trenutak za jagodu - da li ćemo zbog kišnog proleća ovo voće plaćati skuplje?
Prelomni trenutak za jagodu - da li ćemo zbog kišnog proleća ovo voće plaćati skuplje? - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Prosečna cena jagoda tokom prošle nedelje je na zelenim pijacama u Srbiji bila od 200 do 400 dinara, ali je  u subotu i nedelju na beogradskim pijacama ovo voće moglo da se kupi i za 140 dinara.

I trešnja je mnogo povoljnija nego prethodnih dana. Kilogram je koštao i do 1.000 dinara, a danas se može kupiti i za 250, jer je na na tezge stiglo i više vrsta domaće, a u ponudi je sada i više sorti različitog kvaliteta.

Proizvođači kažu da su cene pale, jer je trenutno stao izvoz zbog zasićenja tržišta u inostranstvu, pre svega u Rusiji, gde naši poljoprivrednici najviše prodaju ovo voće. Slađan Đurđević, iz Vrbovca kod Smedereva kaže da je ovo prelomni trenutak za jagodu, jer je oko 20. maja počela berba i na otvorenom polju, odnosno na njivama, pa je i ponuda mnogo veća.

E-Stock/Dušan Milenković

 

"Realna otkupna cena je od 170 do 220 dinara, a na pijacama bi ona dobrog kvaliteta trebalo da bude od 250 do 300 dinara. Prinos mnogih proizvođača je umanjen zbog padavina, ali to sve zavisi od lokaliteta. Loša sezona je bila u krajevima gde je bilo mraza. Oni koji sade neadekvatan sortiment, odnosno voće slabijeg kvaliteta, imaju veće gubitke, jer na njih utiču vremenske prilike, dok proizvođači koji proizvode kvalitetne sorte nemaju taj problem, jer na njih kiša ne utiče. Druga stvar su nepogode i poplave, ali veća količina padavina im ne smeta. Ova sezona je po svemu specifična. Kiša je stvarala problem tokom berbe, jer ljudi ne mogu ni da voze robu po blatu. Čim krene izvoz cena će i na pijacama opet biti veća", objašnjava Đurđević.

U Pančevu najskuplje jagode

Jagode se u Srbiji u najvećem obimu uzgajaju u okolini Šapca, Smedereva i Kruševca.

U sezoni se jedna biljka bere svakog drugog dana, a Đurđević ističe da na ukus utiču vreme, sorta i zrelost prilikom branja.

Prema podacima Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), za kilogram jagoda protekle nedelje najviše su morali da izdvoje stanovnici Pančeva, jer su se na tezgama prodavale za 350 do 450 dinara. Razlog za ovako visoku cenu je vrlo slaba ponuda u ovom gradu. Među najpovoljnijim su bile na beogradskoj Skadarliji, gde su mogle da se kupe i za manje od 200 dinara, ali je i ponuda bila dobra. U Nišu je cena bila između 250 i 300 dinara, a ponuda je bila slaba. U Somboru su koštao 300 dinara, a  u Novom Sadu i Kragujevcu od 250 do 350 dinara. Kilogram ovog voća je na kvantašu u Leksovcu bio od 150 do 200, a na zelenoj pijaci i ovom gradu od 240 do 250 dinara.

I trešnjama pala cena

Na Veletržnicu Beograd trešnja stiže iz Ritopeka i Slankamena, kao i iz okoline Smedereva. Cena ove rane sorte voća na "Veletržnici Beograd" prošle nedelje je bila od 300 do 350 dinara.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Na zelenim pijacama mogla je da se kupi za 200 dinara na Kaleniću i Skadariji, ali su neke sorte, krupnijeg ploda, dostizale cenu i do 900 dinara. U Novom Sadu su prodavci za njih tražili od 300 do 500 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis