Agrobiznis

Svinjarstvo u Srbiji se suočava sa velikim izazovima: Kako očuvati proizvodnju i koje konkretno mere treba preduzeti

Komentari
Euronews Serbia

Autor: Euronews Srbija/Jelena Dobrić

05/06/2025

-

15:29

veličina teksta

Aa Aa

Svinjarstvo u Srbiji je na ivici opstanka zbog prekomernog uvoza mesa tokom prethodne godine, upozoravaju domaći proizvođači. Uz to, pad cena i visoki troškovi proizvodnje doveli su do gašenja mnogih farmi i značajnog pada domaće proizvodnje. Tim povodom, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić sastaće se sa predstavnicima Udruženja odgajivača svinja, kako bi razgovarali o merama koje država može da preduzme. Postavlja se pitanje šta predlažu domaći odgajivači svinja, a kakve država ima mehanizme da im pomogne. 

Nekada jedan od oslonaca domaće poljoprivrede, svinjarstvo u Srbiji danas sve više postaje neodrživa delatnost. 

Prekomerni uvoz, nestabilno tržište i visoki troškovi proizvodnje naterali su mnoge poljoprivrednike da ugase farme ili smanje proizvodnju.

"Ko je iole imao čime drugim da se bavi, napustio je stočarstvo, otišao je da se bavi nekim drugim poslom, ne želi da rizikuje ovde jer ovde je veliko ulaganje", rekao je za Euronews Srbija poljoprivrednik Marko Jevtić.

Da bi od praseta od 25 kilograma došao do svinje od 110 do 120 kilograma, Jevtić navodi da mu je za to potreno od 80-90 dana.

Tanjug/AP/Shelby Lum

 

"Da kažemo 100 dana. Cenu svinje znam onog trenutka prilikom predaje, tipa u petak se određuje cena za sledeću nedelju. Dovedeni smo do svršenog čina, da ja ne znam šta će biti, bukvalno ne znam, jer sad ubacujem prasiće, ne znam šta će biti za četiri meseca. Da li ću imati zaradu, da li ću biti na nuli ili ću pitanje je koliko biti u minusu", kaže Jevtić.

Kako oporaviti taj sektor 

Uprkos tradiciji svinjarstva, samo prošle godine u Srbiju je uvezeno više od 50.000 tona svinjskog mesa, što je ozbiljno poremetilo domaće tržište. 

Oporavak ovog sektora ministar poljoprivrede je Dragan Glamočić postavio je kao jedan od prioriteta svog mandata, navodeći da je u stalnom kontaktu sa proizvođačima. 

"Kao što nije dobra niska cena, tako isto nije dobra ni visoka cena. I uvek ona treba da bude u nekim granicama kako se kreće u našem okruženju. To je najbolje i za same proizvođače i za građane Srbije, zato što bi proizvođači bili ekstra zadovoljni, oni traže jako visoku cenu. Ako je jako visoka cena, onda ćemo imati meso skupo u našim prodavnicama. Neće biti zadovoljni naši građani", rekao je ministar za Euronews Srbija. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

On je naglasio da kao Ministarstvo vode računa o sledljivosti hrane. 

"Prvenstveno je to naša uloga, odnosno naše Uprave za veterinu, da svaki kilogram mesa koji dođe iz uvoza, tačno znamo ko ga je uvezao, iz koje zemlje, kroz koju je zemlju provezan zbog zaraznih bolesti i mesto gde je kod nas završio", rekao je ministar.

Šta predlažu odgajivači? 

Strože kontrole kapaciteta za preradu i skladištenje zamrznutog mesa, subvencije, razvoj nacionalnih standarda za svinsko meso samo su neki od zahteva Udruženja odgajivača svinja Srbije. 

Nedavno uvedene mere doprinele su stabilizaciji i rastu otkupne cene žive mere tovljenika na tržištu. 

Ali, kako kažu iz udruženja, to je samo prvi korak ka obezbeđivanju predvidljivosti poslovanja i potpune uređenosti tržišta.

"Mi moramo domaćim farmerima omogućiti da budu konkurentni. Dakle, to je posao države, da stvara tržišni ambijent i da omogući domaćim proizvođačima da budu konkurentni i da opstanu na tržištu", rekao je za Euronews Srbija Mladen Alfirović iz Udruženja odgajivača svinja Srbije. 

On kaže da postoji čitav niz mera koje se mogu preduzeti kako bi se ta konkurentnost obezbedila.

"Ukoliko te sistemske mere i sistemska rešenja izostanu, kao što su do sada izostajali, mi se plašimo da ćemo ostati bez domaće proizvodnje generalno i da ćemo postati potpuno zavisni od uvoza. To nikako nije dobro za ovu državu, jer onda možemo doći u situaciju da imamo čak i nestašice i velike cene svinjskog mesa u prodaji", rekao je Alfirović. 

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić najavio je da će od sledeće nedelje početi pregovori sa predstavnicima proizvođača svinja. 

Rešenja, kažu proizvođači, postoje, ali bez konkretnih poteza, očuvanje domaće proizvodnje svinja biće veliki izazov. 

Komentari (0)

Biznis