Agrobiznis

Privredna komora: U Srbiji rastu i proizvodnja i tražnja za cvećem

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

15:39

Privredna komora: U Srbiji rastu i proizvodnja i tražnja za cvećem
Privredna komora: U Srbiji rastu i proizvodnja i tražnja za cvećem - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije (PKS) je ocenila da naša zemlja ima veliki potencijal za plantažnu proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, zbog povoljne klime i rasta tražnje na svetskom tržištu i da bi to trebalo da iskoristi, jer je potrošnja cveća u svetu i u Srbiji u usponu. Kako navodi PKS u saopštenju, potrošnja raste po godišnjoj stopi od deset odsto, uz promet koji premašuje 200 milijardi evra na svetskom i oko 27 miliona evra na domaćem tržištu.

Naučni savetnik Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Danica Mićanović, navela je da Srbija ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, povoljnu klimu i dužinu vegetacionog perioda, što ukazuje na potencijale za unapređenje ove privredne grane.

"Cvećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje, treba da postane profitabilna proizvodna grana. U tom smislu neophodno je udruživanje proizvođača radi čvršćeg povezivanja na planu organizovanja proizvodnje i plasmana cveća i ukrasnog bilja, kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu“, rekla je Mićanović.

Među najboljim podnebljima za gajenje ruža

Dodaje se da Srbija, uz Francusku, spada u jedno od najboljih podneblja za gajenje ruža i da je iz naše zemlje prošle godine izvezeno ovog cveća u vrednosti od 2,7 miliona evra. PKS navodi da je spoljnotrgovinska razmena cveća i drugog ukrasnog bilja 2021. godine iznosila 27,4 mililona evra, od čega je izvoz vredeo 5,4 miliona, a uvoz 22 miliona evra. Vrednost izvoza cveća u prošloj godini uvećana je za 28 odsto, a uvoza za 44,9 procenata u odnosu na 2020. godinu.

"Kako bi bio umanjen spoljnotrgovinski deficit neophodno je, pored ostalog, istraživački jačati ovu oblast, jer ne postoji nijedna naučno-istraživačka organizacija koja radi selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji”, kaže Mićanović.

Uprava Carina

 

Ona podseća da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, kao i da je nužno pratiti i primenjivati svetska dostignuća u tehnologiji gajenja, organizaciji proizvodnje i plasmanu, s ciljem bolje tržišne pozicioniranosti i podizanja konkurentnosti na svetskom tržištu.

PKS dalje ističe da najviše cveća i ukrasnog bilja Srbija izvozi u EU - Holandiju, Poljsku, Hrvatsku, Litvaniju i Bugarsku, zatim u zemlje CEFTA i Carinske unije - Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, kao i u Gruziju i Alžir.

Najdominatniji uvoz cveća i ukrasnog bilja u 2021. godini bio je iz EU i to u vrednosti od 18,2 miliona evra, a manje količine stigle su i iz Kenije, Ekvadora, Kostarike.

RINA

 

Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim u okolini Šapca, zapadno od Beograda, u oblasti Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice, Velike Drenove.

Preporuka za vas

Velika izložba jednog od najkontroverznijih umetničkih zvezda današnjice u Parizu: Dejmijan Herst na platnima oslikao proleće

Komentari (0)

Biznis