Aktuelno iz kulture

Muzej Gugenhajm Bilbao traži 100.000 evra za obnovu "Psa" Džefa Kunsa

Komentari

Autor: Guardian

14/07/2021

-

08:57

Muzej Gugenhajm Bilbao traži 100.000 evra za obnovu "Psa" Džefa Kunsa
Bilbao - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gugenhajm je pokrenuo kampanju za prikupljanje sredstava za obnavu 13 metara visoke skulpture u obliku zapadnoškotskog belog terijera, autora Džefa Kunsa.

Metalna struktura "kuce", koja je prekrivena sa vipe od 38.000 raznobojnih biljaka - petunija, begonija, nevena i lepim Jovom - već neko vreme je u lošem stanju.

"Spolja je fantastična i nije uopšte propala. Međutim, konstantna izloženost spoljašnjim vremenskim uslovima, učinila je svoje. Želimo da bude u dobroj formi u narednih 25 godina", kaže Sanc za Gardijan.

Ovo je prvi put da muzej traži novac putem javne kampanje, a iz predstavništva kažu da su se na taj potez odlučili, jer je skulptura simbol grada i žele da omoguće svima koji vole Kucu da učestvuju u obnovi.

Pas je prvi put izložen u Nemačkoj 1992. godine, a kasnije i u luci Sidneja 1995. Fondacija Solomona R. Gugenhajma otkupila ga je 1997. za tada novi muzej u Bilbau.

Kuns je svojevremeno rekao da je odabrao sentimentalni prikaz psa i cveća, kako bi iskazao optimizam i sigurnost.

Zanimljivo je da je baskijska teroristička grupa Eta maskirana u baštovane, 1997. neposredno pred otvaranje muzeja, u saksijicama na "Psu" sakrila bombe, koje je planirala da baci na kralja Huana Karlosa tokom svečane ceremonije. Zaveru je razotkrio lokalni policajac, koji je ubijen pokušavajući da ih uhvati. 

Dve trećine prihoda Muzeja potiču od prodaje karata i suvenira, kao i od sponzorstava, a ostatak dobijaju od pokrajinske vlade. 

Kampanja je dosad skupila samo desetinu potrebnih sredstava. Radovi bi trebalo da počnu krajem septembra i da budu završeni do sredine novembra.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura