Agrobiznis

U Evropi znatno povećana količina voća prskana opasnim pesticidima

Komentari

Autor: Gardijan/Tanjug

24/05/2022

-

11:25

U Evropi znatno povećana količina voća prskana opasnim pesticidima
U Evropi znatno povećana količina voća prskana opasnim pesticidima - Copyright EPA/PATRICK PLEUL

veličina teksta

Aa Aa

Količina svežeg voća u prodaji u Evropi koje je kontaminirano najopasnijim pesticidima dramatično se povećala, za čak 53 posto tokom protekle decenije, pokazuju podaci devetogodišnjeg istraživanja državne agencije Akcijska mreža Evrope za pesticide (PAN).

Analizom je utvrđeno da trećina jabuka i polovina svih kupina stavljenih u prodaju sadrže ostatke najtoksičnijih kategorija pesticida, od kojih se neki povezuju sa izazivanjen kancera, srčanih oboljenja i deformitetima pri rođenju, piše Gardijan.

Procenat ostataka pesticida na plodovima kivija porastao je sa 4,0 odsto u 2011. godini na 32 posto u 2019, a kontaminacija trešanja se takođe više nego udvostručila sa 22 na 50 procenata u istom vremenskom periodu.

Analiza skoro 100.000 uzoraka domaćeg voća u Evropi otkrila je da je kontaminiranost najopasnijim pesticidima skočila za 53 posto tokom devet godina.

Istraživanje nije uključilo britanske proizvode, napominje Gardijan, ali dodaje da Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uvozi više od 3,2 miliona tona svežeg voća i povrća iz EU, čime podmiruje oko 40 procenata domaće potražnje.

"Potrošači su sada u užasnoj poziciji. Savetuje im se da jedu sveže voće, a pri tome je većina kontaminirana najotrovnijim ostacima pesticida koji se povezuju s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jasno nam je da vlade ne sprečavaju korišćenje ovih pesticida, šta god da zakon kaže. Previše se plaše poljoprivrednog lobija, koji se oslanja na moćne hemikalije i propali poljoprivredni model", izjavila je portparolka PAN Evrope Salome Rojnel.

Koje biljke su najviše kontaminirane?

Istraživanje je pokazalo da je 87 posto krušaka u Belgiji i 85 posto u Portugaliji bilo kontaminirano najmanje jednim toksičnim pesticidom.

RINA

 

Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine (51%), breskve (45%), jagode (38%), trešnje (35%) i kajsije (35%). Od povrća su najkontaminirajini proizvodi bili celer u listu (50%), koren celera (45%) i kelj (31%), prema prisanju britanskog dnevnog lista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis