Društvo

Gotovo da nema voća i povrća koje nije prskano: Da li zaista tako mora?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Jovanović

09/11/2021

-

07:03

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Neprskanu jabuku na pijacama u Srbiji danas je teško naći, jer gotovo da ne postoji voće i povrće koje nije raslo uz pomoć hemikalija. Kako navode stručnjaci, prska se sve i tako mora, ali je važno da proizvođači znaju kako se to pravilno radi. Potrošaćima se savetuje da se posle kupovine namirnice dobro operu, a potom i osuše pre upotrebe. 

Prema navodima Uprave za zaštitu bilja, rezultati ispitivanja kvaliteta voća i povrća u Srbiji su veoma dobri, dok za one koji ne poštuju pravila slede i krivična prijava. Prosečan kupac na prvi pogled ne može da zna, niti da prepozna koje voće sadrži ostatke pesticida, a koje ne. Tako jedni tvrde da je sve prskano, i da nema razloga da mnogo biraju tokom kupovine, dok drugi pak smatraju da po mirisu mogu da prepoznaju razliku u voću.

Proizvođači i prodavci na pijaci kažu da pesticidi moraju da se koriste, ukoliko žele da imaju plod.

"Mora da se prska sve i kupus i sve se prska. Ako ne prskaš pojede buba", kaže Milanka iz sela Slanci.

Sa druge strane, Dejan Đokanović poljoprivrednik iz Dragačeva, kaže za Euronews Srbija da umesto jakih preparata, on koristi gašeni kreč.

"Ne prskam uopšte krompir, bacam samo gašeni kreč koji uništava sve ove moljce što napadaju krompir. Većina proizvođača baca radan, to je preparat mnogo jak da uništava te moljce, ali ja bacam kreč. Zdravije je mnogo i ne želim da trujem mušterije svoje koji dolaze ovde da kupuju", navodi Đokanović i dodaje da danas malo ima poštenih proizvođača voća i povrća.

Od voća najviše pesticida imaju jagode, a od povrća zelena salata i mladi luk

Iako ih sada na tezgama nema, najviše pesticida od voća imaju jagode, a što se povrća tiče najopasnija je zelena salata i mladi luk. Ove biljke prskaju se neposredno pred berbu ili za vreme berbe i zato je veća mogućnost zadržavanja pesticida na ovim plodovima, objašnjavaju stručnjaci. Rekorder u broju prskanja u toku sezone je jabuka, ali zbog toga ona ne mora da bude štetna jer se jabuka bere na jesen, a prska poslednji put u avgustu, naveo je za Euronews Srbija Živorad Savković, proizvođač iz sela Zaklopača.

"Prskamo protiv insekata, da bude lep plod, ako se ne radi zaštita onda plodovi imaju crne tačke i nikome ne možemo da prodamo to. Prve godine prskao sam vrlo malo puta i ništa nisam ubrao, sve mi je opalo na zemlju i onda sam uzeo stručne ljude koji me savetuju sada i tek sam onda ispravno prskao i tačno, počeo da berem i da imam neku korist", navodi Savković.

Prema rečima stručnjaka, najvažnije kod prskanja je da se odabere odgovarajući preparat,  a najveća greška koju poljoprivrednici prave je što se taj preparat ne dozira onako kako je propisano.

"Možda i najvažnija stvar je da se ispoštuju karence, to su minimalni periodi koji su propisani da prođu od poslednje primene pesticida do berbe i te karence su propisane za svaki preparat i za svaku gajenu vrstu. To znači da mogu da budu različite karence za krastavce i paradajz, krompir i vinovu lozu", rekao je za Euronews Srbija Milan Stević, profesor Poljoprivrednog fakulteta.

Kazne za one koji ne poštuju karence

Prema navodima Nenada Milojevića iz Uprave za zaštitu bilja, rezultati ispitivanja kvaliteta voća i povrća u Srbiji su veoma dobri.

On je rekao da se na  godišnjem nivou uzima i do 2.000 uzoraka koji se šalju u akreditovane laboratorije, a analize su pokazale da smo po kvalitetu voća i povrća daleko ispred zemalja regiona.

Euronews Srbija

"Rezultati su u glavnom veoma dobri, to znači da je procenat neusaglašenih proizvoda je od dva do četiri odsto", naveo je Milojević za Euronews Srbija.

On je rekao da se analize vrše tokom cele godine,  u zavisnosti od toga koje se voće i povrće nalazi u kom trenutku na tržištu. Takođe, Milojević je naveo da se protiv proizvođača za koje se utvrdi da ne poštuju propisane karence podnosi krivična prijava.

Nutricionista: Važno je pravilno oprati namirnice

Nutricionista Milka Raičević istakla je da je prisustvo pesticida na voću i povrću skoro neizbežno, ali da je zato važno da se posle kupovine namirnice dobro operu, a potom osuše pre upotrebe.

Ona je istakla da nije najvažnije potopiti povrće ili voće u sodu bikarbonu ili oprati deterdžentom, već je važno sve delove, "list po list" oprati pod mlazem vode.

Euronews Srbija

"Kod jabuke, pesticidi se lokalizuju oko peteljke, znači prvo je skinete, pa operete dobro i deo oko peteljke, a na posletku oljuštite i koru", rekla je Raičević za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija