Agrobiznis

Na Produktnoj berzi najvise se trgovalo pšenicom, cene žitarica u padu

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2023

-

13:08

Na Produktnoj berzi najvise se trgovalo pšenicom, cene žitarica u padu
Robne rezerve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pšenica treću nedelju zaredom zauzima prvo mesto u trgovanju na robno-berzanskom tržištu, a pad cena prisutan je i dalje kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze i dodaje da je preko nje prometovano 3.980 tona robe, 38,48 odsto više nego prethodne nedelje, a finansijska vrednost prometa je iznosila 117,3 miliona dinara.

Na tržištu kukuruza cele nedelje bila je povećana ponuda, dok je tražnja bila slaba, da bi krajem nedelje potpuno izostala, a cena kukuruza se kretala između 22 i 22,80 dinara po kilogramu bez PDV-a.  

Kada je reč o pšenici, kao najtrgovanijoj poljoprivrednoj kulturi, najviše se tražila ona sa slabijim proteinom, a najviše je nuđena pšenica sa višim parametrima kvaliteta. Berzanski ugovori za pšenicu zaključivani su u cenovnom rasponu od 21,60 do 24,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je tržište soje bilo dosta mirno, ove nedelje je došlo do zaključenja više berzanskih ugovora a cena se kretala od 56,50 do 57,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Stočnim ječmom sa hektolitrom 56 kilograma trgovalo se po ceni od 21,60 dinara po kilogramu bez PDV-a, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis