Biznis vesti

Širi se štrajk u američkoj auto-industriji, radnici na ulicama u 20 saveznih država

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

23:25

Širi se štrajk u američkoj auto-industriji, radnici na ulicama u 20 saveznih država
Širi se štrajk u američkoj auto-industriji, radnici na ulicama u 20 saveznih država - Copyright Tanjug/Rebecca Benson /The Blade via AP

veličina teksta

Aa Aa

Članovi američkog sindikata Ujedinjenih radnika u automobilskoj industriji (UAV) proširili su štrajk protiv velikih kompanija i obustavili rad u 38 centara za distribuciju auto-delova kompanija "Dženeral motors" i "Stelantis" u 20 saveznih država.

Još 5.600 radnika priključilo se štrajku u koji je prošle nedelje stupilo 13.000 od 146.000 članova sindikata, prenosi Glas Amerike.

Tanjug/AP/Mike Stewart

 

"Ford" je pošteđen dodatnih štrajkova pošto je kompanija ispunila neke od zahteva sindikata tokom pregovora prošle nedelje, saopštio je predsednik UAV Šon Fejn.

"Postigli smo stvaran napredak u Fordu. I dalje treba da rešimo neka ozbiljna pitanja, ali želimo da priznamo da Ford pokazuje ozbiljnu nameru da postigne dogovor", rekao je Fejn tokom onlajn izlaganja članovima sindikata.

Tanjug/Devin Anderson-Torrez/The Flint Journal via AP

 

Prema njegovim rečima, "Dženeral motors" i "Stelantis" su odbacili predloge sindikata da povećaju plate zbog većih troškova života, daju radnicima deo profita i garantuju bezbednost poslova. Sindikat traži povećanje plata od 36 odsto u naredne četiri godine, kao i ukidanje nižih platnih razreda za nove radnike, a najsmeliji zahtev je 32-časovna radna nedelja za plaćenih 40 sati.

Sa druge strane, automobilske kompanije kažu da ne mogu da priušte da ispune zahteve sindikata uprkos ogromnom profitu jer moraju da investiraju u prelazak na električna vozila. 

Komentari (0)

Biznis