Biznis vesti

Mali: Od sutra veće penzije za 5,5 odsto i primena penzionerskih kartica

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2023

-

12:03

Mali: Od sutra veće penzije za 5,5 odsto i primena penzionerskih kartica
Mali: Od sutra veće penzije za 5,5 odsto i primena penzionerskih kartica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da sutrašnji 1. oktobar Međunarodni dan starih donosi dve lepe vesti za penzionere u Srbiji - penzije će biti veće za 5,5 odsto, a počinje i primena Penzionerskih kartica, koje će najstarijima doneti brojne pogodnosti pri plaćanju roba i usluga.

Mali je, nakon potpisivanja sporazuma između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Banke Poštanska štedionica, koja se uključila u ovu akciju, rekao da se do sada za karticu prijavilo 920.000 penzionera, a da se u projekat uključilo više od 650 firmi i institucija.

"Osim velikog broja maloprodajnih lanaca koji daju popuste, uključio se veliki broj zdravstvenih ustanova, NIS, Putevi Srbije sa umanjenjem putarina za najstarije", rekao je Mali.

Pozvao je i druga preduzeća i ustanove da se priključe ovom programu i naveo da će kartice narednih dana dobiti i oni penzioneri koji su se prijavili za kartice, a nisu ih dobili.

"Potrudićemo se da ti penzioneri i preko Pošte Srbije dobiju kartice na kućnu adresu", naveo je Mali.

On je istakao da će osim povišice od 5,5 odsto, koja sledi uz penziju za oktobar, najstariji od 1. januara sledeće godine dobiti još jedno povećanje i to od 14,8 odsto.

"Kada se uračunaju sve prošlogodišnje i ovogodišnje povišice, dođe se do podatka da su penzije u Srbiji za ove dve godine porasle za 56 odsto, što je daleko iznad nivoa inflacije", rekao je Mali i podsetio da će krajem novembra i početkom decembra penzionerima biti jednokratno isplaćeno po 20.000 dinara.

Naglasio je da se sada manje nego ikada iz republičkog budžeta izdvaja za Fond PIO i isplatu penzija, jer je ovaj Fond skoro poptuno samostalan.

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović je istakao da se nastavlja sa širenjem tima Penzionerske kartice i dodao da je ona jedan od načina kojim država pokazuje da joj je briga o penzionerima prioritet.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić je rekao da preko tekućih računa kod ove banke penziju prima 664.000 penzionera i naveo da penzioneima koji imaju Penzionersku karticu i otvore tekući račun kod ove banke u prvih šest meseci neće biti naplaćivana naknada za vođenje računa.

Navodeći koje će još pogodnosti omogućavati Penzionerska kartica, rekao je da će oni koji karticu imaju moći i da raspolažu penzijom do sedam dana pre zvaničnog dana uplate".

Biće im niže i naknade za vođenje tekućih računa.

"U okviru kreditiranja imamo gotovinski kredit za refinansiranje, sa najmanjim iznosom od 50.000 dinara, a najvećim od dva miliona, gde je fiksna kamatna stopa snižena sa 15,95 odsto na 13,95 odsto", rekao je Kekić.

   

Komentari (0)

Biznis