Biznis vesti

Mali: Javne finansije su stabilne, budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

12:14

Mali: Javne finansije su stabilne, budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen
Mali: Javne finansije su stabilne, budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Negativni efekti geopolitčkih dešavanja nisu znatno uzdrmali dinamiku naše domaće privredne aktivnosti i ekonomija Srbije je i dalje na čvrstvim nogama, javne finansije su stabilne, a makroekonomski pokazatelji dobri, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

U intervjuu za današnju "Politiku", ocenio je da je predloženi budžet za 2024. godinu razvojni, uravnotežen, socijalno orijentisan sa prostorom za amortizovanje negativnih spoljnih efekata.

"Nastavak je politike daljeg ekonomskog osnaživanja naše zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju. Prioriteti ostaju isti-rast na svim poljima", rekao je Mali.

Ministar je naveo da je budžet pravljen sa projektovanom stopom privrednog rasta od 3,5 odsto BDP, u apsolutnom iznosu od 8.773,7 milijardi dinara, što znači da će BDP Srbije biti između 74 i 75 milijardi evra, te da je javni dug projektovan na 51,7 odsto BDP-a.

"Naše projekcije su da će u 2024. godini ukupni prihodi i primanja iznositi 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi, odnosno 7,2 odsto više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu. Na drugoj strani, rashodi će prema našim projekcijama iznositi 2.238 milijardi dinara. Predviđen je fiskalni deficit budžeta od 197 milijardi, što je 2,2 odsto BDP-a i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu", rekao je Mali.

Istakao je da se očekuje da inflacija do kraja godine padne na oko osam odsto i da mu je posebno važno da se paralelno sa borbom sa smanjenje inflacije očuva standard građana.

"Ništa ne znači ako samo na papiru pobedimo inflaciju. Zbog toga i u teškim godinama iza nas, a kriza još nije gotova, nijednom nije izostalo planirano povećanje penzija, plata pomoći građanima", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li zaoštravanje tenzija na Kosovu i Metohiji može da zaustavi privlačenje stranih investicija, Mali je rekao da je uveren da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i do sada znati da se izbori sa pritiscima koji se pojačavaju jer je, kako je istakao, Srbiji neophodan nastavak trendova koje beležimo u prethodnoj deceniji.

"Očekujem dalji priliv stranih direktnih investicija, dalji rast interesovanja stranaca za naše tržište i nastavak investicione politike rasta i javnih ulaganja. Podaci pokazuju da smo na kraju avgusta imali priliv od 2,7 milijardi evra stranih direktnih investicija", rekao je Mali.

Naveo je da je u budžetu za sledeću godinu za kapitalne investicije opredeljeno 598,8 milijardi dinara, što čini 6,8 odsto odsto BDP-a, i za 14,2 milijarde je više nego ove godine. Kao posebno važna je naveo izdvajanja u budžetu za sledeću godinu za poljoprivredu 118,8 milijardi dinara, za zdravstvo 544,9 milijardi, kao i za lečenje retkih bolesti 7,2 milijarde dinara.

Komentari (0)

Biznis