Biznis vesti

Kompanija Metalfer na putu ka održivoj budućnosti: Predstavljen inovativni proizvod - Metalfer® Zeleni Čelik

Komentari

Autor: PR

19/10/2023

-

12:04

Kompanija Metalfer na putu ka održivoj budućnosti: Predstavljen inovativni proizvod - Metalfer® Zeleni Čelik
Kompanija Metalfer na putu ka održivoj budućnosti: Predstavljen inovativni proizvod - Metalfer® Zeleni Čelik - Copyright Mina Jevremović

veličina teksta

Aa Aa

Vodeća kompanija u proizvodnji betonskog čelika, Metalfer Steel Mill iz Sremske Mitrovice okupila je danas predstavnike medija kako bi proslavila značajne uspehe i predstavila inovativni proizvod - Metalfer® Zeleni Čelik.

Ovaj događaj za kompaniju predstavlja kamen-temeljac nove ere u oblasti metalurgije i njihove posvećenosti održivosti i generalnom podizanju standarda u ovoj oblasti u Srbiji. U proteklih pet godina kompanija je uložila preko 28 miliona evra u projekte u okviru Zelene agende, a ovaj ciklus investicije za Metalfer nije predstavljao samo finansijsko ulaganje, već ulaganje u očuvanje prirodnih resursa i izgradnju čistijeg okruženja.

Mina Jevremović

Dr Jelena Zakonović

"Kroz projekte Zelene agende trudimo se da aktivno doprinesemo globalnim naporima ka održivosti. Od velike važnosti su nam inovacije koje smanjuju ekološki otisak, povećavaju energetsku efikasnost i omogućavaju odgovorno korišćenje resursa. Smatramo da naše investicije nisu samo poslovni poduhvati već odgovori na hitne ekološke izazove. Metalfer se zalaže za transformaciju industrije prema održivom poslovanju, gde ekonomska efikasnost i ekološka odgovornost idu ruku pod ruku", a sve u skladu sa osnovnim postulatima cirkularne ekonomije, istakla je dr Jelena Zakonović, CEO Metalfer Steel Mill.

Pored žiga "Čuvarkuća" koji kompanija već godinama ponosno poseduje, njihova posvećenost održivosti se sada ogleda i u sticanju EPD sertifikata koji se odnosi na sve njihove gotove proizvode, a svedoči o usklađenosti proizvoda sa međunarodnim ekološkim standardima, uključujući i gotovo kompletnu upotrebu recikliranih materijala i transparentnu sledljivost u skladu sa ekološkim smernicama.

"Metalfer ne proizvodi samo čelik – mi oblikujemo održivu budućnost. Sticanje EPD sertifikata je rezultat posvećenosti našeg tima i on reflektuje pre svega našu težnju ka potpunom integrisanju ekološke održivosti u svim aspektima našeg poslovanja“, dodala je dr Zakonović.

Mina Jevremović

 

Ono što kompaniju Metalfer čini posebno ponosnom je uvođenje u proizvodni program njihovog novog proizvoda – Metalfer® Zeleni Čelik. Ovaj čelik je rezultat vizije i težnje da se stvori proizvod koji je u potpunosti u skladu sa principima održivosti. On je rezultat kombinovanja najnovijih tehnologija, korišćenja obnovljivih izvora energije, recikliranja otpada, smanjenja emisije gasova i mnogih drugih inovativnih praksi. Dr Zakonović nam je detaljno objasnila zašto čelik koji se proizvodi u Metalferu možemo smatrati Zelenim:

1. Korišćenje obnovljivih izvora energije: 100% elektirične energije koju koristimo u našim procesima, dobijeno je iz obnovljivih izvora energije, što svojim sertifikatom Elektro privreda Srbije - potvrdjuje.

2. Recikliranje otpada: 100% ulazne sirovine u naš tehnološki proces čini otpadno gvožđe koje bi inače završilo na deponijama otpada. Takodje, najveći deo nusproizvoda našeg procesa postaje upotrebljiv proizvod za druge industrije.

3. Efikasna upotreba resursa: Moderne prakse, zasnovane na generisanju i analizi podataka od strane AI tehnologija, koje koristimo, omogućuje da naši procesi budu optimalni i visoko efikasni što doprinosi signifikantnom smanjenju potrebe za energijom neophodnom za odvijanje procesa.

4. Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte: Tehnologija topljenja otpadnog gvožđa u elektrolučnoj peći (EAF) koju mi koristimo, oslobađa tri puta manje CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte od klasičnih načina dobijanja čelika.

5. Upotreba održivog materijala: Otpadno gvožđe je naš jedini izvor sirovina. Čelik koji mi napravimo, nakon svog životnogupotrebnog veka, postaje ponovno sirovina koja će biti u potpunosti prevedena u novu, upotrebnu formu.

6. Korišćenje zatvorenog vodnog sistema: Naprednim sistemima reverzne osmoze, u novom postrojenju za tretman otpadne vode, u potpunosti smo u mogućnosti da najveći deo već iskorišćene procesne vode, nakon tretmana, ponovno vratimo u proces.

7. Čistiji postupci i tehnologije: Rigorozno i posvećeno, pratimo sve nečistoće nastale u procesu, neophodni otpad klasifikujemo i predajemo operatorima koji su sertifikovani za njegov dalji tretman.

8. Učešće u održivim inicijativama: Sem aktivnog učešća u lokalnim i državnim inicijativama za zaštitu životne sredine, i sami osmišljavamo i realizujemo programe koji će naš krug fabrike učiniti lepšim mestom za obavljanje radnih zadataka.

9. Obrazovanje i obuka: Svaki zaposleni u našoj kompaniji prolazi obuku za upravljanje otpadom i pravilno ponašanje sa sekundarnim sirovinama. Inicijativa Moj Eko Park je projekat za koji smo u krugu fabrike postavili desetine punktova na kojima se može odlagati i razvrstavati u različite kontejnere svakodnevni, komunalni otpad. Od novca sakupljenog prodajom tog otpada, sertifikovanim operaterima - kupujemo pametne klupe, koje poklanjamo i postavljamo u dvorištima srednjih škola u našem gradu.

10. Transparentnost i izveštavanje: Sve naše procese, kao i njihov uticaj na životnu sredinu redovno kontrolišu i kroz Izveštaje komuniciraju državne institucije, akreditovane za te aktivnosti.

Kroz svoje projekte i proizvode, Metalfer pokazuje da ekonomska efikasnost i ekološka odgovornost mogu ići ruku pod ruku, postavljajući primer za druge kompanije u tranziciji ka održivijem poslovanju.

"Upravo smo vam predstavili samo deo onoga što čini našu kompaniju posebnom i zašto s ponosom govorimo o Metalfer® Zelenom Čeliku. Međutim, želela bih da završim sa nečim još važnijim. Naš fokus nije samo na proizvodnji čelika ili usvajanju novih tehnologija. Tu smo da brinemo o našim ljudima, našoj zajednici i budućnosti. Zato s ponosom ističemo naš slogan - 'čelični um, brižno srce' - jer svaka inovacija, svaka investicija i svaki napor dolazi iz srca koje brine o našoj planeti", naglasila je Dr Jelena Zakonović, CEO kompanije Metalfer Steel Mill.

Komentari (0)

Biznis