Biznis vesti

Agencija za privredne registre objavila listu 100 "naj" privrednih društava u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

17:15

Agencija za privredne registre objavila listu 100 "naj" privrednih društava u Srbiji
Agencija za privredne registre objavila listu 100 "naj" privrednih društava u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za privredne registre (APR) objavila je listu "Sto naj...privrednih društava u 2022. godini" koja je rangirana prema poslovnim prihodima, neto dobitku, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku. 

Kako se navodi u analizi izveštaja APR, prvo mesto na listi zauzeo je novosadski NIS kao najprofitabilnije i najuspešnije privredno društvo sa realizovanih 7,5 odsto ukupnog neto dobitka i 2,9 odsto poslovnih prihoda privrede. 

"Ova naftna kompanija je istovremeno angažovala i vredne finansijske kapacitete, pa je upošljavala 2,5 odsto poslovne imovine i 3,7 odsto kapitala svih privrednih društava. Neto dobitak je, u odnosu na prethodnu godinu, uvećan više nego četiri puta i iznosi 93.457 miliona dinara, kao posledica obavljanja osnovne delatnosti eksploatacije sirove nafte i generisanja poslovnog dobitka, takođe, učetvorostručenog na iznos od 111.770 miliona dinara", navodi se u izveštaju APR. 

Među prvih pet prema profitabilnosti, uz velike poslovne prihode i finansijske kapacitete nalaze se Serbia Ziđin Mining i Serbia Ziđin Koper iz Bora, zatim Telekom Srbija i novoosnovana SCM Pauer (Power). 

Prema poslovnim prihodima i visoko profitabilna, sa velikim finansijskim kapacitetima među prvih pet nalaze se novosadski Srbijagas, zatim Delez Beograd i pirotski Tigar.

Najveće privredno društvo i najveći gubitaš je prema ovom izveštaju javno preduzeće Elektroprivreda Srbije Beograd, a kako je obrazloženo obavljanjem primarne delatnosti generisani su poslovni prihodi veći za 12,1 odsto na godišnjem nivou, u iznosu od 358.371 milion dinara koji ujedno čine 2,1 odsto prihoda celokupne privrede. 

"S obzirom na to da je porast cene energenata uslovio brži rast poslovnih rashoda (27,0 odsto) ovo javno preduzeće je uvećalo gubitak iz poslovne aktivnosti 5,6 puta, do iznosa od 61.512 miliona dinara. Istovremeno, gubici u podbilansu finansiranja i u delu ostalih aktivnosti (275 miliona dinara i 13.003 miliona dinara) dodatno su uticali da iskaže najveći neto gubitak - u visini od 72.616 miliona dinara, što je 4,9 puta više u poređenju sa prethodnom godinom i predstavlja 19,4 odsto ukupnog neto gubitka privrede", navodi se u izveštaju. 

Na listama "Sto naj... privrednih društava u 2022. godini" nalazi se 20 javnih preduzeća, koja su zapošljavala ukupno 62.227 radnika. 

Pet javnih preduzeća u grupi sto sa najvećim poslovnim prihodima

Pozitivan neto rezultat zabeležilo je 10 javnih preduzeća, od kojih su tri među sto najprofitabilnijih privrednih društava, dok je preostalih 10 poslovalo sa neto gubitkom, a njih sedam je na listi sto najvećih gubitaša. 

U grupi sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima nalazi se pet javnih preduzeća, a među društvima koja su angažovala najviše finansijskih kapaciteta, 12 javnih preduzeća se istaklo prema vrednosti poslovne imovine, a njih 14 prema vrednosti kapitala. 

Istovremeno, među društvima sa najvećim ukupnim gubitkom je osam javnih preduzeća.

Najvišu vrednost neto dobitka, uz već pomenuti JP Srbijagas Novi Sad (20. mesto), realizovali su JP Pošta Srbije Beograd i JKP Beogradske elektrane Beograd (39. i 69. mesto).

S druge strane, navodi se u saopštenju APR, najveći neto gubitak, pored prvoplasiranog JP EPS Beograd, iskazali su JP Putevi Srbije Beograd (sedmo mesto), kao i JKP GSP Beograd, JP PEU Resavica i JP Elektrokosmet Priština (deveto, 25. i 37. mesto redom).

Poslovni prihodi 

Sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima je u 2022. godini ostvarilo 29,9 odsto poslovnih prihoda celokupne privrede i ona su u osnovnim finansijskim performansama prosečno učestvovala sa 28,5 odsto, dok su zapošljavala 15 odsto ukupnog broja radnika u privredi. 

Na ovoj listi dominantni su veliki sistemi (98) koji su realizovali 98,6 odsto poslovnih prihoda društava sa liste. 

Od posmatranih 100 društava većina je bonitetno sposobna (62), s tim da ih 35 ima veoma dobar bonitet. 
Najveći broj privrednih društava sa liste (88) bio je je među sto vodećih prema poslovnim prihodima i u 2021. godini.

Sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom u posmatranom periodu beleži 42,9 odsto neto dobitka privrede, pri čemu u glavnim finansijskim performansama učestvuju u proseku sa 21,2 odsto, a angažovala su 8,4 odsto ukupnog broja radnika. 

Sa aspekta veličine, najbrojnija su velika društva (85), sa neto dobitkom od 491.681 milion dinara uvećanim za 78,0 odsto na godišnjem nivou. 

Pored toga, jedno malo i pet mikro društava zabeležilo je višestruki rast neto dobitka, dok je devet društava srednje veličine iskazalo za 16,8 odsto niži neto dobitak. 

Od sto najprofitabilnijih društava njih 59 je bonitetno sposobno, od kojih 46 ima veoma dobar bonitet. 

Nešto manje od dve trećine društava (64) bilo je na toj listi i u prethodnoj godini.  

Od 108.856 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2022. godinu analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na ovim APR listama rangirano je ukupno 377 privrednih društava, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.
 

Komentari (0)

Biznis