Biznis vesti

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom uskoro na snazi

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

11:43

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom uskoro na snazi
Tomislav Momirović - Copyright Tanjug/Radule Perišić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da se u rekordnom roku pristupa implementaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine čime se stvaraju uslovi da sporazum stupi na pravnu snagu što pre. 

Nakon što se pomenuti sporazum potvrdi u parlamentu, pristupa se razmeni nota, objasnio je ministar u intervjuu za Blic. 

"Postupak ratifikacije ćemo završiti za manje od sedam dana. Stičemo uslov da razmenimo note sa Kinom, pošto oni treba da završe svoju proceduru. Od razmena nota u roku od 90 dana sporazum stupa na pravnu snagu", rekao je Momirović. 

Ministar ističe da se na sporazumu radilo šest meseci i da je na samoj pripremi bilo šest radnih grupa i 93 člana. 

"Ekskluzivno da vam otkrijem - imali smo konsultantne iz KPMG kompanije, svetske revizorske kompanije koji su nam pomagali na ovom sporazumu jer je on zaista obiman", rekao je Momirović. 

Ministar je objasnio da potpisani ugovori i Sporazum sa Kinom znači da će svaki proizvod napravljen u Srbiji moći da se izveze na kinesko tržište najjeftinije u Evropi. 

"Pritom naglašavam da će određeni proizvodi zauvek biti zaštićeni, a takvih je 10 odsto u strukturi cele naše privrede, ali preostalih 90 odsto proizvoda, počev od ratifikacije sporazuma, preko razmene nota, pa u narednih 15 godina, biće oslobođeno carine", rekao je Momirović. 

Sporazum obuhvata 10.412 srpskih tarifnih pozicija, dodaje Momirović, odnosno proizvoda i 8.930 sa kineske strane. 

"Kruške, jabuke, suve šljive, sojino ulje i drugi. U narednim koracima potrebno je da povećamo interesovanje kompanija koje će moći da izvoze po povoljnijim uslovima. Dodatno, ovo će pokrenuti investicioni talas u našoj zemlji u kojoj će mnoge kompanije, pre svega iz Kine ali i iz Evrope doći da ulažu kako bi mogle da prodaju evropske proizvode", rekao je ministar. 

Na pitanje kako će EU da reaguje na ovaj sporazum ministar je rekao da misli da će oni biti zadovoljni, jer smo upravo mi napravili mogućnost da naša privreda raste.

"Čvrsto smo opredeljeni da jednog dana pristupimo EU. Bićemo potpuno usklađeni sa svim aspektima njihove politike. Nažalost, mi ne vidimo da će se to desiti sledeće, ni možda naredne četiri godine. U tim okolnostima moramo da se borimo za naše građane i stvorimo što više prilika za razvoj", rekao je ministar. 

Momirović je najavio da bi sporazum, što se srpskih procedura tiče, već početkom marta naredne godine trebao da stupi na snagu, ali da proceduru treba da prođe i Kina. 

"Računamo da će od juna konačno stupiti na snagu, a da će prave efekte ljudi početi da osećaju krajem 2024. godine. Ovo je strateški cilj, efekti će se samo širiti kako godine budu prolazile", zaključio je Momirović. 

Komentari (0)

Biznis