Biznis vesti

Mali sa MMF: Napredak dogovorenih reformi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2023

-

12:36

Mali sa MMF: Napredak dogovorenih reformi
Mali sa MMF: Napredak dogovorenih reformi - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigan povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine, saopštilo je Ministarstvo finasija.

Kako se navodi u saopštenju, ministar Mali je predstavio dosadašnje ekonomske rezultate Srbije, napredak dogovorenih reformi te informisao delegaciju da je budžet Republike Srbije za 2024. spreman i da danas počinje rasprava u Skupštini o ovom zakonu.

"Srbiju očekuje usvajanje budžeta za narednu godinu. U budžetu nema nikakvih iznenađenja, na tragu smo politike koju smo do sada sprovodili", rekao je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija.

On je istakao i da je nedavni sastanak sa zamenikom direktora MMF-a u Marakešu, Bo Lijem, bio dobar te da je Srbija i u Maroku predstavila svoje ekonomske performanse.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Likvidni smo i na dobrom smo putu, redovno ispunjavamo sve svoje obaveze. U daljim reformama ključna ostaje energetika i restrukturiranje EPS-a, ali reformišemo i poresku administraciju i držimo se svih fiskalnih pravila. Efekti svega što smo uradili su ogromni", rekao je Mali i zaključio da je aranžman dobar za Srbiju iz predostrožnosti, koja se dobro bori sa efektima svetske krize.

Mekgetigan je ocenio da je evidentan napredak Srbije.

"Razgovori oko budžeta su bili vrlo uspešni i završeni su u jako kratkom roku i to smo zajednički potvrdili. Svi strukturni ciljevi koje smo imali u programu do sada su ispunjeni, Srbija je na taj način na pravom putu u smislu ispunjenja svih dogovorenih ciljeva i obaveza u okviru aktuelnog aranžmana", poručio je Mekgetigan.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je pohvalio i sistem "Iskra", centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru u koji će za dva meseca, kako je naglasio ministar finansija, biti uključeno 296.000 ljudi, te da će zajednički raditi na nastavku dalje implementacije sistema koji uvodi red u ovaj segment.

Misija Monetarnog fonda u Srbiji započela je 19. oktobra i trajaće do 31. oktobra. Srbiji je ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila dvogodišnji stendbaj aranžman vrednosti oko 2,4 milijarde evra. Aranžman je podrška dogovorenom ekonomskom programu Srbije.

Komentari (0)

Biznis