Biznis vesti

Britiš ervejz od danas leti na liniji London - Beograd posle 13 godina

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

14:38

Britiš ervejz od danas leti na liniji London - Beograd posle 13 godina
Britiš ervejz od danas leti na liniji London - Beograd posle 13 godina - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Britiš ervejz (British Airways) danas je, posle 13 godina, uspostavila ponovo letove na liniji London - Beograd, koji će od sada saobraćati tri puta nedeljno.

Prvi avion ove britanske avio-kompanije, koji je poleteo sa londonskog aerodroma Hitrou jutros oko osam časova po lokalnom vremenu, sleteo je na Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu oko podneva. 

Prvim letom upravljali su srpski članovi kabinskog osoblja Iva Tasić, Emir Heco i Danijel Zadorozni. 

Ove zime, avio-kompanija Britiš ervejz će, kako je najavljeno na svečanom dočeku prvog leta posle 13 godina, na relaciji London-Beograd saobraćati tri puta nedeljno i to utorkom, petkom i nedeljom, a letovi će se obavljati avionima tipa Airbus A320 i A321, što znači da će Britiš ervejz na nedeljnom nivou nuditi preko 1.000 sedišta na letovima od i do Beograda.

Iz Londona ka Beogradu, avioni će utorkom i nedeljom leteti u 7.55 časova, a petkom u 7.30, dok će iz Beograda ka Londonu poletati u 12,35, a petkom u 12.10 sati. 

Regionalni komercijalni direktor avio-kompanije Britiš ervejz Emil Delibašev izjavio je novinarima da će se ovim letom kojim se ta kompanija vraća u Srbiju nakon više od decenije, ojačati i veze između Londona i Centralne Evrope. 

On je naveo da će tokom leta koji traje oko dva sata i 45 minuta, putnici moći da uživaju u britanskim proizvodima i uslugama koje nudi Britiš ervejz.

Na svim letovima biće omogućena i usluga Club Europe za poslovnu klasu, uključujući pristup salonu pre leta, a gde je to moguće i kompletan obrok sa pićima iz bara, kao i prioriteno ukrcavanje i dodatni prtljag.

"Britiš ervejz je prestao sa letovima ka Beogradu 2010. i fascinantno je koliko se Beogradski aerodrom od tada razvio. Za letove ka Beogradu sada smo uzeli najbolje termine na aerodromu Hitrou", kazao je Delibašev. 

On je naglasio da je Britiš ervejz globalna kompanija koja obavlja letove ka više od 65 zemalja i da putnici imaju pristup jednoj od najširih svetskih mreža letova.

Istakao je da ta kompanija dosta pridaje značaju zaštiti životne sredine i da je kroz svoj program održivosti pod nazivom "BA Better World", posvećena postizanju neto nulte emisije ugljenika do 2050. godine.

 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Izvršni direktor za komercijalne poslove kompanije Belgrade airport Miodrag Mirković poželeo je srećan povratak avio-kompaniji Britiš ervejz na beogratski aerodrom "Nikola Tesla" sa novim linijama za London. 

"Letovi za London su među najpopularnijim iz Beograda, pa putnike iz Velike Britanije pozivamo da otkriju što više od onoga što Beograd i Srbija mogu da ponude kao turistička i kao poslovna destinacija", kazao je on. 

Mirković je naglasio da je Beogradski aerodrom potpuno spremno dočekao ovaj let i da će se potruditi da bude dobar domaćin britanskoj avio-kompaniji. 

"Očekujem da će putnici prepoznati potencijal Beogradskog aerodroma, ali i Britiš ervejza kao kompanije koja neće samo prevoziti naše putnike, nego i one iz regiona ka Velikoj Britaniji, a odatle ka ostalim destinacijama", naglasio je on.

Mirković je kazao da je Beogradski aerodrom prethodnih godina prepoznat kao aerodrom koji je povećao svoje kapacitete i podigao kvalitet usluge i da je povećan broj letova i putnika spremno dočekao sa raspoloživom infrastrukturom.

"Ostajemo otvoreni za dalji razvoj aviosaobraćaja i proširenje Beogradskog aerodroma i očekujemo da će nam Britiš ervejz u tome pomoći", kazao je on i naveo da nacionalna avio-kompanija Velike Britanije i Beogradski aerodrum imaju istu skraćenicu - BA.

Otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u Srbiji Dominik Otvej kazao je da će ovaj let, odnosno dvosmerni kontakt između Srbije i Britanije, pomoći boljem upoznavanju i razumevanju dve zemlje i da će doprinetii većoj saradnji. 

"Ovaj let šalje jaku poruku. Znamo da ljudi žele da putuju i ova destinacija je jako tražena", naglasio je on.  

Nacionalna avio-kompanija Velike Britanije, Britiš ervejz, u prethodnom periodu obavljala je letove za Beograd od 1957. do 2010.godine sa kratkim pauzama. 

Letove između aerodroma "Nikola Tesla" i Hitroua trenutno u zimskom periodu obavlja Er Srbija, koja ima sedam nedeljnih polazaka. 
 

 

Komentari (0)

Biznis