Biznis vesti

Ministarstvo građevinarstva objavilo izveštaj o rezultatima u prvoj godini rada

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

16:39

Ministarstvo građevinarstva objavilo izveštaj o rezultatima u prvoj godini rada
Ministarstvo građevinarstva objavilo izveštaj o rezultatima u prvoj godini rada - Copyright Tanjug/KORIDORI SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture objavilo je izveštaj o rezultatima u prvih godinu dana rada.

"Rezultati koji su prikazani u ovom izveštaju deo su vizije predsednika Aleksandra Vučića da od Srbije stvara modernu, uspešnu i povezanu zemlju", navodi se u izveštaju.

Ministarstvo ističe da se Srbija u poslednjih 10 godina ekonomski uzdigla i transformisala u zemlju poželjnu za život, zasnivanje porodice, investicije i pokretanje biznisa.

Ističu da u tom poduhvatu razvoj infrastrukture predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta, a da je to postignuto izgradnjom auto-put Ruma - Šabac, brze saobraćajnice Novi Beograd - Surčin i obilaznice oko Beograda.

U izveštaju se podseća da se grade brze saobraćajnice Požarevac - Veliko Gradište - Golubac i "Osmeh Srbije” tj. Bački Breg – Nakovo sa krakom do Srpske Crnje, auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, brza saobraćajnica do Loznice, auto-put Sremska Rača – Kuzmin.
Takođe, navode da je otvoren prvi deo Moravskog koridora, prva deonica auto-puta Niš – Merdare, i da je obnovljeno 224 kilometara lokalnih puteva, a da se trenutno radi na još 460 kilometara.

Posebno se ističe da je za ravnomerni razvoj Srbije i regionalno povezivanje neophodno imati razvijenu železnicu.

"Nastavljamo izgradnju brze pruge od Novog Sada ka Subotici, sprovodimo pripreme za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, rekonstruišemo prugu Niš – Dimitrovgrad i još pet regionalnih pruga. Usvojen je i set železničkih zakona koji je
pokazao opredeljenost Srbije za nastavak evropskih integracija", piše u izveštaju.

Naglašava se da su ponosni na ulaganja u vodni saobraćaj, te da je zbog toga pokrenut projekat "Zaplovi Srbijom” kroz koji će biti rekonstruisana postojeća i izgrađena nova pristaništa, i time razviti lučke i plovne kapacitete na našim rekama.

"Kroz programe Integralnog razvoja razvijamo turizam u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i južnoj i zapadnoj Srbiji. Uređena je železnička stanica i izgrađen Prirodnjački centar u Ovčar Banji, uređuju se pešačke i biciklističke staze oko jezera Međuvršje, gradimo vidikovac na Kablaru, obnavljamo srednjovekovnu tvrđavu Maglič u Ibarskoj dolini kod Kraljeva, i sprovodimo mnoge druge projekte koji će unaprediti kapacitete za bavljenje turizmom u ovom delu Srbije", navodi se u izveštaju. 

Dodaje se da je godinu za nama obeležio skokoviti rast našeg avio-saobraćaja, i da je otvoren novi terminal na aerodromu "Nikola Tesla“, i da je započeta izgradnja novog terminala na aerodromu "Konstantin Veliki“ u Nišu.

Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija zabeležila je istorijske rezultate, povećala broj usluženih putnika, uspostavila nove linije i proširila svoju flotu, navodi se u izveštaju ministarstva.
"U vremenu kada se građevinska industrija širom Evrope suočava sa recesijom u Srbiji se broj izdatih građevinskih dozvola povećava. To smo, između ostalog, postigli i donošenjem novog Zakona o planiranju i izgradnji koji je proces izdavanja građevinskih dozvola učinio bržim i transparentnijim, a investitorima dao sigurnost i predvidljivost da nastave sa poslovanjem i ulaganjima", kažu u ministarstvu.

Takođe uvereni su, kako je navedeno, da samo uspešna i ekonomski snažna Srbija može da vodi suverenu i nezavisnu politiku za koju se zalaže predsednik Aleksandar Vučić, štiteći ključne državne i nacionalne interese Srbije i njenih građana. 

 

Komentari (0)

Biznis