Biznis vesti

Tesla je pobedila na prvom suđenju zbog udesa koji je navodno izazvao autopilot

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

22:32

Tesla je pobedila na prvom suđenju zbog udesa koji je navodno izazvao autopilot
Tesla je pobedila na prvom suđenju zbog udesa koji je navodno izazvao autopilot - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Tesla je pobedila na prvom suđenju zbog udesa koji je navodno izazvao autopilot. Sud u Kaliforniji presudio je danas da američka kompanija Tesla nije kriva po optužbi da je funkcija pomoćnika vozača, autopilota, u njenom automobilu izazvala smrt.

Presuda je doneta četvrtog dana suđenja, a dvanaest članova porote glasalo je sa 9-3 za to da da vozilo Tesle nije imalo proizvodnu grešku, preneo je Rojters.

Ovo se smatra velikom pobedom za američkog proizvođača automobila, koji se suočava sa nekoliko drugih sličnih tužbi širom zemlje.

Slučaj su na sudu u Kaliforniji podnela dva putnika zbog nesreće 2019. godine, koji su optužili kompaniju da je znala da je autopilot bio neispravan kada je prodala automobil.

Kompanija Tesla je tvrdila da je nesreću izazvala ljudska greška.

U građanskoj tužbi se navodi da je sistem autopilota doveo do toga da je model 3 vlasnika Majka Lija iznenada skrenuo sa autoputa istočno od Los Anđelesa brzinom od 105 km na sat, udario u palmu i zapalio se u roku od nekoliko sekundi.

U toj nesreći Li je poginuo, a njegova dva saputnika, od kojih jedan tada osmogodišnji dečak, teško su povređena, pokazuju sudski dokumenti.

Tesla je negirao odgovornost, rekavši da je Li konzumirao alkohol pre nego što je seo za volan i da nije bilo jasno da li je autopilot bio uključen u vreme sudara.

Tesla testira i uvodi na tržište svoj autopilot i napredniji sistem potpuno samostalnog upravljanja, za koji je izvršni direktor Ilon Mask rekao da je ključan za budućnost njegove kompanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis