Biznis vesti

Američki senatori zabrinuti zbog prinudnih arbitražnih klauzula kompanije Tesla

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

23:15

Američki senatori zabrinuti zbog prinudnih arbitražnih klauzula kompanije Tesla
Američki senatori zabrinuti zbog prinudnih arbitražnih klauzula kompanije Tesla - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Sedam američkih senatora objavilo je danas zajedničko pismo u kojem dovode u pitanje upotrebu prinudnih arbitražnih klauzula u ugovorima zaposlenih i potrošača kompanije Tesla.

Senatori tvrde da se tim klauzulama sprečava podnošenje tužbi za diskriminaciju i pritužbi na bezbednost potrošača, prenosi Rojters.

U pismu koje je demokrata Ričard Blumental uputio izvršnom direktoru Tesle Ilonu Masku, navode se brojni incidenti vezani za rasno i seksualno uznemiravanje, ali i pritužbe na Teslina vozila i softver kompanije Full Self-Driving Beta.

"Duboko smo zabrinuti zbog toga što ste arbitražnim sporazumima koje namećete svojim radnicima i potrošačima, daleko od očiju javnosti sakrili navodno žalosne i diskriminatorne uslove, ali i potencijalne bezbednosne propuste", navodi se u pismu senatora.

Kako se ističe, na taj način je ograničena sposobnost regulatornih organa da zaštite kupce i zaposlene, kao i da kompaniju Tesla pozovu na odgovornost.

Vlasnik kompanije Tesla je američki milijarder Ilon Mask koji je od prošle godine i vlasnik društvene mreže Tviter koju je kupio za 44 milijarde evra.

 

Komentari (0)

Biznis