Biznis vesti

Lučić: U drugoj polovini decembra Telekom isplaćuje dividende

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

12:53

Lučić: U drugoj polovini decembra Telekom isplaćuje dividende
Vladimir Lučić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da će ta kompanija isplatiti dividendu za 2023. godinu u visini 50 odsto od prošlogodišnjeg profita.

"U drugoj polovini decembra obradovaćemo sve naše akcionare, državu, a i četiri miliona građana koji su naši akcionari sa 6,7 milijardi dinara dividendi. Tako da ćemo i ove godine to uraditi, kao i prethodnih", rekao je Lučić za TV Prva.

Dodao je da to pokazuje da je Telekom Srbija domaćinska kompanija koja je svoje poslovanje centralizovala u Srbiji, iako posluje u šest zemalja.

"Faktički se sve sliva u Srbiju, tako da smo mi za ovih 20 godina dali preko milijardu evra dividendi. Na poreze i doprinose dali smo preko tri milijarde evra. Investicije su bile četiri milijarde evra, a od toga je 50 odsto otišlo domaćoj privredi. Telekom je vrlo bitan sistem za razvoj Srbije i drago mi je što postajemo sve jači i tako ćemo pomoći privredi Srbije", poručio je Lučić.

Naglasio je da je Telekom i prva kompanija u Srbiji sa fondom za finansiranje startapova i da već finansira devet takvih projekata.

"Tipično za startapove je da oni posle četvrte, pete godine počnu da zarađuju kada se prodaju, a mi već druge godine možemo da zaradimo, jer se jedan od tih devet startapova prodaje i onda ćemo faktički tri puta više zaraditi nego što smo uložili. Što samo pokazuje da pažljivo pratimo koja ideja i projekat je dobar i skoro i da ne grešimo, jer od startapova zahtevamo manje-više gotov proizvod", rekao je Lučić.

Govoreći o kampanji protiv Telekoma posebno povodom usvajanja novih medijskih zakona, kojima je i Evropska komisija(EK) bila zadovoljna, Lučić je rekao da su ti medijski zakoni i sve što se dešava u javnosti, "ogolili činjenicu da kanali Junajted grupe služe za biznis motive njihovih vlasnika".

"Jasno je bilo da su ti zakoni napredniji, da su dosta izašli u susret zahtevima EK, što je Komisija EU na kraju prihvatila. Ali jedina tema diskusija oko tih zakona, ne samo na televiziji nego i u parlamentu, bio je Telekom Srbije i da li treba da bude vlasnik medija ili ne, iako je Telekom Srbije već 11 godina vlasnik medija", primetio je Lučić.

Kako je rekao, donošenje zakona da jedan operator ne može da ima medije kao Telekom, a da drugi privatni mogu, bio bi protivustavan.

Što se tiče poslovanja na Kosovu i Metohiji, Lučić ističe da je MTS najveća srpska kompanija tamo i da posluje po Briselskim sporazumima desetu godinu.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

"Mi, zahvaljujući Briselskom sporazumu, u stvari postojimo dole. MTS ima 250 zaposlenih i još više ljudi zapošljava preko firmi koje rade za nas. Ali ono što je isto bitno, mi za oko 30.000 domaćinstava nudimo internet, televizijske kanale iz Srbije i mobilnu telefoniju i mislim da smo jedan od najbitnijih faktora za poboljšanje stanja normalnog života za Srbe koji žive na KiM", istakao je Lučić.

On naglašava da se od dolaska Aljbina Kurtija na mesto premijera MTS nalazi pod pritiskom, ali da, uz pomoć međunarodne zajednice, uspevaju da reše te probleme.

"Nije lako, jer se mi suprostavljamo jednoj administraciji koja pokušava da kroz razne vrste pritisaka natera Srbe da se isele odatle, a onda je, naravno, naša kompanija pod tim kontinuiranim udarom, ali ja mislim da mi to za sad dobro radimo. Mislim da potcenjuju Telekom", poručio je generalni diretkor Telekoma Srbija.

Što se tiče planova za budućnost, Lučić je rekao da je prioritet razvoj 5G mreže.

"Sledeće godine dobijamo licencu, tako da ćemo s 5G mrežom probati da implementiramo i razne servise za korisnike koji shvate šta je prednost 5G mreže", rekao je Lučić.

Najavio je i širenje poslovanja u dijaspori, dodavši da već posluju u Nemačkoj, da će u narednom periodu početi sa radom u Turskoj, a sledeće godine u SAD.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Komentari (0)

Biznis