Biznis vesti

Počela implementacija projekta eCarina: Benefiti i za poslovnu zajednicu i za građane

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

13:50

Počela implementacija projekta eCarina: Benefiti i za poslovnu zajednicu i za građane
Počela implementacija projekta eCarina: Benefiti i za poslovnu zajednicu i za građane - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Uprava carina počela je danas sa implementacijom projekta eCarina, sa ciljem da modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima. Ovaj projekat država je pokrenula u nastojanju da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu, a sprovodi ga Uprava carina u saradnji sa Ministarstvom finansija, Delegacijom EU u Srbiji i Privrednom komorom Srbije (PKS).

Kako je danas na panel diskusiji "Carina na klik" održanoj u PKS kazao predstavnik Delegacije EU Martin Klauke, EU je za uvođenje ovog projekta u Srbiji izdvojila oko devet miliona evra.

"Ta sredstva su najviše usmerena ka digitalizaciji procesa carine, odnosno procesa automatizacije uvoza i izvoza, ali i softveru za donošenje odluka. Nadamo se da će to doprineti poboljšanju trgovine između Srbije i EU, a trebalo bi da pruži i velike olakšice privatnom sektoru", kazao je on.

Prema rečima Klaukea, na ovaj način se doprinosi i napretku usklađivanja Srbije u poglavlju 24.

Pomoćnik direktora Uprave carina Nataša Mirković kazala je da je projekat počeo krajem maja 2023. i očekuje se da će njegova puna primena biti u decembru 2025, dok bi ceo projekat trebalo da se okonča krajem maja 2026.

"Ovaj projekat znači da ćemo digitalizovati carinske postupke uvoza i izvoza, kao i sistema carinskih odluka sa svim pratećim podsistemima. To konkretno znači brže carinjenje roba u uvozu i izvozu", kazala je ona.

Mirkovićeva je precizirala da će Uprava carina zahvaljujući ovom projektu brže obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja. 

Prema njenim rečima, brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova. 

"Ovaj projekat ne donosi benefite samo za poslovnu zajednicu već i za sve građane u Srbiji koji carine robu", naglasila je Mirković.

Ona je dodala i da osim finansijske pomoći, Srbija dobija i ekspertsku pomoć EU za uvođenje ovog projekta.

Carinski postupci u bespapirnom okruženju

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković kazao je da je "Carina na klik" značajan korak automatizacije carinskih postupaka i modernizacije cele državne uprave Srbije, ali i unapređenja sistema javnih finansija. 

"Na ovaj način se obezbeđuje sprovođenje carinskih postupaka u bespapirnom okruženju, a to je jedan od elemenata modernizacije državne uprave", kazao je on.

Stanivuković je dodao i da će projekt eCarina doprineti privrednicima i građanima Srbije da brže i efikasnije obavljaju sve administrativne poslove, čime će se pospešiti razmena kroz povećan uvoz i izvoz.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Osiguraće se i brži protok robe, smanjiti troškovi poslovanja, povećati konkurentnost privrede, a ono što je najvažnije značajno ćemo povećati budžetski prihod Srbije", naveo je Stanivuković.

Prema njegovim rečima, automatizacija carinskih procesa u velikoj meri doprineće i zaštiti interesa građana, kroz bolju kontrolu i poboljšanju aspekta sigurnosti i bezbednosti. 

Stanivuković je podsetio i da je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju za 2023. pozitivno ocenila nivo pripremljenosti Srbije u oblasti carinske unije i navela da je nacionalno zakonodavstvo u ovom domenu u velikoj meri usklađeno sa pravnim tekovinama EU.

"Ministarstvo finansija je zajedno sa Upravom carina veoma značajan partner EU i uspešno smo sproveli čak 13 ugovora finansiranih iz Evropskih fondova ukupne vrednosti oko 8,5 miliona evra koji su završeni u periodu od 2017. do 2021. Deo tih sredstava je bio opredeljen i za proces pripreme uvođenja automatizovanih postupaka uvoza i izvoza, čime smo obezbedili dobru osnovu za dalje unapređenje poslovanja Uprave carina", kazao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija je naglasio da će država nastaviti da radi na unapređenju privrednog ambijenta i borbi protiv sive ekonomije, kako bi poslovanje u Srbiji bilo još lakše i transparentnije, podsećajući da je u prethodnom periodu doneto niz sistemskih zakona i mera za unapređenje uslova poslovanja, među kojima su eFiskalizacija i uvođenje eFaktura.

Savetnik predsednika PKS Milun Trivunac kazao je na skupu da je digitalizacija u svim oblastima realna potreba i uslov za dalji ekonomski rast, primenu inovacija i povećanje konkurentnosti privrede.

Prema njegovim rečima, modernizacija carinskog sektora donosi broijne benefite za carinsku zajednicu, brži protok robe, smanjenje administrativnih prepreka i time direktno ima uticaj na povećanje prihoda i smanjenje operativnih troškova.

"Na taj način će i troškovi kompanija uslovljeni odlaskom na mesto carinjena robe dostavljanjem dodatnih obaveštenja biti manji, jer će komunikacija sa Upravom carina biti potpuno elektronska", kazao je on.

Trivunac je naglasio i da je PKS kao najveća poslovna organizacija fokusirana na unapređenje poslovanja svojih članica i da smatra da upravo projekat eCarina doprinosi direktno tom cilju.

"Usaglašavanje carinskih propisa Srbije sa propisima EU stvoreni su uslovi za dalje korake u stvaranju bespapirnog poslovanja koje će omogućiti unapređenje kvaliteta servisa , ali i ispunjenje obaveza Srbije u procesu pridruženja EU", istakao je on.

Na današnjem skupu u PKS su se okupili stručnjaci, predstavnici državnih institucija, donatori i vodeće kompanije u Srbiji koje se bave međunarodnom trgovinom.
 

Komentari (0)

Biznis