Biznis vesti

Osveženo lice simbola Beograda: Počinje sa radom kongresno-poslovni deo Sava centra, šta je sve novo posle obnove?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2023

-

13:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kongresno-poslovni deo Sava Centra danas je zvanično počeo sa radom. Obnova tog dela trajala je nepune dve godine, a 2024. očekuje se završetak radova i na obnovi Plave dvorane. Arhitektura i zaštićeni delovi enterijera u potpunosti su očuvani. Novina je da je na krov Sava centra postavljeno više od 900 solarnih panela, što znači da će zgrada trošiti upola manje struje. 

Evropskom konferencijom o ishrani zvanično se danas otvara kongresno-poslovni deo zgade. Svi termini do kraja ove godine za organizaciju događaja su već popunjeni, a najavljeni su događaji za čak 2027. godinu. Spoljašni izged nije mogo izmenjen, a kako Euronews Srbija saznaje iz razgovora sa zaposlenima, zgrada još nije otvorena za posetioce, ali će biti od subote.

Mnogi su se brinuli kako će Sava Centar izgledati nakon renoviranja, ali pojedini delovi te zgrade, poput mape sveta u glavnom holu, su sačuvani. Arhitekta i direktor projektovanja Delta Real Estate Ivana Letić objašnjava da je zapravo izgled zgrade osvežen i osavremenjen.

"Mnogo toga je prepoznatljivo i očuvano u Sava Centru, samo je sada obnovljeno i interpretirano kroz nove materijale i opremu koju smo ugradili u ovaj objekat", kaže ona.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Podsetimo, Sava centar prodat je 2020. godine iz trećeg pokušaja po ceni od 17,5 miliona evra. Kupac je bila kompanija Miroslava Miškovića Delta holding koja je bila zainteresovana za kupovinu i na prvom tenderu, i to kada je početna cena bila za 10 miliona evra viša. Angelina Nekić potpredsednica Delta Holdinga dodala je da je reč o velikoj investiciji.

"Kada smo kupili Sava Centar pre tačno tri godine, mi smo se ugovorom obavezali na investiciju od 50 miliona evra, ali smo je premašili duplo. Kao takav objekat, on spada u raspon povraćaja investicije od 15 do 18. godina", rekla je Nekić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kristina Milinčić direktorka Sava Centra kaže da je jedna od novina renoviranog objekta jasna podela Sava Centra na kongresnu, poslovnu i kulturnu zonu.

"Uvećali smo mu kapacitet tri puta. Sada imamo 46 sala različitog kapaciteta u koju može da stane 5.000 posetilaca pa i više", rekla je Milinčić.

Na površini od 30 hiljada kvadrata nalaziće se između ostalog i moderan kancelarijski prostor za izdavanje, restoran i šoping zona. Miloš Grdinić, direktor sektora za razvoj i upravljanje imovinom Delta Real Estate najavio je i dolazak najpoznatijih svetskih brenodova u Sava centar.

Euronews/Radmila Jeremić

 

"Svoje poslovanje će ovde otvoriti neki od najbitnijih i vodećih svetskih i domaćih brendova. Ono što želim da podelim jeste da ćemo imati jedan od vodećih međunarodnih lanaca supermaketa Lidl, imaćemo prodavnicu tehnike, raznih servisnih usluga, butika, parfimerija", rekao je.

Euronews/Radmila Jeremić

 

Centar Sava slovi za jedan od simbola Beograda. U ovom zdanju odigrali su se neki od najvažnijih događaja novije istorije, poput poslednjeg samita nesvrstanih uoči završetka Hladnog rata, 14. kongresa Saveza komunista Jugoslavije, koji je označio početak raspada te zemlje, prva sednica Skupštine Jugoslavije posle pada Slobodana Miloševića 2000. godine, brojni stranački skupovi, filmske premijere, koncerti.

Komentari (0)

Biznis