Biznis vesti

Obustavljen štrajk radnika Pošte Srbije, potpisan sporazum: Dogovorena jednokratna pomoć i povećanje plata

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

15/11/2023

-

19:42

Obustavljen štrajk radnika Pošte Srbije, potpisan sporazum: Dogovorena jednokratna pomoć i povećanje plata
Obustavljen štrajk radnika Pošte Srbije, potpisan sporazum: Dogovorena jednokratna pomoć i povećanje plata - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Na sastanku u Vladi Srbije postignut je dogovor sa predstavnicima radnika Pošte Srbije, na osnovu sporazuma koji su potpisali Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predstavnici sindikata, navodi se u saopštenju Pošte Srbije poslatom redakciji Euronews Srbija.

Sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od dvadeset hiljada dinara, najkasnije do 25. novembra. Povećanje plata, od 1. novembra ove godine, svim zaposlenima u tehnologiji, u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto, što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade u tehnologiji.

Takođe, dogovoreno je i uvećanje zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Na sastanku je postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave do sutra, 16. novembra u 12 časova. Nesankcionisanje uključuje i isplatu dela zarade tokom trajanja obustave rada, koja će biti isplaćena sa sledećom platom, zajedno sa putnim troškovima.

Dodatno, Vlada je saglasna sa prijemom dodatnih radnika u tehnologiji i utvrđen je obavezan šestomesečni sastanak sa najvišim rukovodstvom Vlade Srbije o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u Pošti Srbije.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Sastanku je prisustvovao i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Deo radnika Pošte u štrajku tri nedelje

Podsetimo, prethodni sastanak nadležnog ministra Jovanovića i poštanskih radnika iz više gradova Srbije u Novom Sadu, bezuspešno je okončan 13. novembra, a ministar je predočio da će gubici koji nastaju svakim danom obustavom rada Pošte imati ogromne posledice po finansijski rezultat poslovanja.

On je rekao da više ni jedan dan ne može da se izgubi i da je potrebno da se zaposleni hitno vrate svojim redovnim poslovnim aktivnostima, preradi i isporuci zaostalih pošiljki.

Poštar Stefan Mitrović koji je učestvovao na sastanku, objasnio je da su on i njegove kolege isti napustili jer im je ponuđeno povećanje plate od 10 odsto, umesto 30 što su oni zahtevali. Tada su poručili da neće odustati od svojih zahteva.

"Čekamo naravno novu, prihvatljivu ponudu - ne neke pijačne za nekoliko procenata, nego ono što tražimo da se i ispuni. Osim našeg zahteva koji očekujemo da se realizuje u što kraćem roku, očekujemo i povećanje od 10 procenata od januara meseca koje sledi svim javnim preduzećima", istakao je tada Mitrović.

 

Komentari (0)

Biznis