Biznis vesti

Đedović Handanović: Završetak radova na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom narednih dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2023

-

10:50

Đedović Handanović: Završetak radova na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom narednih dana
Đedović Handanović: Završetak radova na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom narednih dana - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je nakon obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koji su u finalnoj fazi, da očekuje da će novi gasovod biti pušten u probni rad pre kraja meseca.

"Radovi teku očekivanom dinamikom i u finalnoj su fazi. Na gasno merno-regulacionoj stanici Niš 2 sada se već radi na detaljima, dok su Trupale, kao najveći objekat na ovom gasovodu, završene", rekla je Đedović Handanović nakon obilaska završnih radova.

Navela je da će sledeće nedelje MUP izvršiti kontrolu gasne interkonekcije, pregled radova, kako bi bili ispunjeni svi uslovi da gasovod uđe u probni rad pre kraja novembra, kao što je bilo i planirano, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

MRE/Emilija Jovanović

 

"Potpisan je ugovor između Transportgasa i Bulgartransgasa o gasnoj interkonekciji. Time su ispunjeni ugovorni preduslovi sa svim uključenim stranama da interkonektor uđe u probni rad i da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom u toku ove grejne sezone, ali i ubuduće, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede", istakla je ministarka.

Podsetila je da je ove nedelje potpisan i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona metara kubnih godišnje u periodu do 2026, a nakon toga od 2027. te količine mogu biti i do tri puta veće.

Đedović Handanović je gasno-merno regulacione stanice Niš 2 i Trupale obišla sa Nenadom Jocićem, načelnikom Uprave za preventivnu zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis