Biznis vesti

Evropska centralna banka: Finansijska stabilnost u evrozoni i dalje krhka

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

13:59

Evropska centralna banka: Finansijska stabilnost u evrozoni i dalje krhka
Evropska centralna banka: Finansijska stabilnost u evrozoni i dalje krhka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finansijska stabilnost u evrozoni je i dalje krhka pošto stroži finansijski uslovi sve više utiču na privredu koje se razvija u okruženju slabog ekonomskog rasta, visoke inflacije i pojačanih geopolitičkih napetosti, navodi se u danas objavljenom Pregledu finansijske stabilnosti za novembar 2023. godine koji objavljuje Evropska centralna banka (ECB).

Kako se navodi na veb stranici ECB, finansijska tržišta u evrozoni su i dalje izložena nepovoljnim makrofinansijskim i geopolitičkim kretanjima, kao i potencijalnim ranjivostima u nekim nebankarskim finansijskim intistucijama.

"Slabi ekonomski izgledi i posledice visoke inflacije opterećuju sposobnost ljudi, kompanija i vlada da servisiraju svoje dugove", rekao je potpredsednik ECB Luis de Gindos.

Potpuni uticaj strožih finansijskih uslova na realnu ekonomiju će se tek osetiti u budućnosti s obzirom na opšte produženje roka dospeća kredita u privrednim sektorima kada su kamatne stope bile veoma niske, ističe se u Pregledu.

Banke u evrozoni profitiraju od povećanja kamatnih stopa, ali se suočavaju sa preprekama zbog viših troškova finansiranja, pogoršanja kvaliteta imovine i nižeg obima pozajmljivanja, zaključuje ECB.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis