Biznis vesti

Đedović Handanović: Energetski sanirano 20.000 domaćinstava

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

17:22

Đedović Handanović: Energetski sanirano 20.000 domaćinstava
MRE/Emilija Jovanović - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je u Smederevu ugovore građanima, koji su na ovogodišnjem javnom pozivu dobili subvencije za povećanje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Smederevo je jedna od 131 lokalne samouprave koje su letos dobile sredstva za program podrške energetske sanacije kuća i stanova i danas smo uručili više od 80 ugovora za građane koji su se do sada prijavili", rekla je ministarka.

"Do sada je već 145 domaćinstava iz Smedereva dobilo subvencije države za energetsku efikasnost i najveći broj njih iskoristio je sredstva za zamenu stolarije, dok su neka domaćinstava ugradila solarne panele za sopstvenu proizvodnju električne energije i postali kupci proizvođači" , navela je Đedović Handanović.

Pozvala je sve zainteresovane građane Smedereva da se prijave za subvencije države za energetsku efikasnost, s obzirom da je javni poziv i dalje u toku i istakla da je u ovoj godini u Smedrevu izdvojeno oko 50 miliona dinara za ulaganja u energetsku efikasnost u domaćinstvima.

MRE/Emilija Jovanović

 

Ukazala je da svaka mera energetske sanacije od zamene prozora i vrata, poboljšanja izolacije, zamene kotlova, ugradnje solarnih panela, pomaže u smanjenju potrošnje energije i poboljšanju kvaliteta životne sredine.

"Građani koji istovremeno sprovode više od jedne mere mogu da dobiju subvenciju države do čak 65 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije. Investiranjem u energetsku efikasnost povećavamo komfor življenja, bolje upravljamo našim kućnim budžetima, štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti“, rekla je Đedović Handanović.    

Učestvovala je i na jednoj od tribina u okviru saradnje Ministarstva rudarstva i energetike i projekta "Bolja energija", na kojima se građani informišu o proceduri prijavljivanja za subvencije koje dodeljuje država, koristima od povećanja energetske efikasnosti, kao i o olakšicama za električnu energiju, gas i toplotnu energiju. 

MRE/Emilija Jovanović

 

"Za zamenu prozora i vrata građani mogu da uštede oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto postavljanjem termičke izolacije spoljnih zidova. Zamenom kotlova, kamina ili peći energetski efikasnijim kotlom na biomasu, ostvaruju se uštede od oko 30 odsto primarne energije, dok se postavljanjem solarnih panela može zadovoljiti deo potreba za energijom iz sopstvene proizvodnje", rekla je ministarka.

Naglasila je da je do sada energetski sanirano 20.000 domaćinstava i da je u saradnji sa Svetskom bankom obezbeđeno 50 miliona dolara za energetsku sanaciju oko 50.000 domaćinstava u narednih nekoliko godina.

Ministarka je obišla radove na rekonstrukciji nadzemne niskonaponske distributivne mreže i istakla da Elektrodistribucija Srbije u celoj zemlji ulaže 180 miliona evra u distributivni sistem, što je najveće ulaganje u poslednjih nekoliko decenija.

MRE/Emilija Jovanović

 

"U Smederevu se od jula intenzivno radi na rekonstrukciji nadzemne niskonaponske distributivne mreže vrednosti veće od 120 miliona dinara. Zamenjeni su dotrajali drveni stubovi betonskim i povećana prenosna moć provodnika što će unaprediti pouzdanost snabdevanja električnom energijom u ovom kraju i rešiti dugogodišnje probleme u snabdevanju, ali i omogućiti priključke za veći broj korisnika što je važno i zbog daljeg razvoja poljoprivrede i turizma u ovom kraju", rekla je Đedović Handanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis