Društvo

Đedović Handanović: U toku javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

14:59

Đedović Handanović: U toku javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije
Đedović Handanović: U toku javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije - Copyright Tanjug/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Sektor zgradarstva odgovoran je za veliki deo potrošnje energije i emisiju štetnih gasova izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, navodeći da je ulaganje u poboljšanje energetske efikasnosti važno ne samo zbog štednje resursa, nego i smanjenja troškova za građane i privredu.

"Pametna politika je energetski osvešćena politika zbog čega Vlada Srbije ulaže u programe energetske obnove stambenih objekata i podstiče racionalnu potrošnju energije", rekla je ministarka u Novom Sadu, gde je otvorila Međunarodne dane energetike i investicija, koji se održavaju danas i sutra u saradnji sa Novosadskim sajmom i uz podršku programa "Bolja energija" Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Otvaranju je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Đedović Handanović je istakla da je integrisanim nacionalnim energetskom i klimatskim planom, čija je izrada u finalnoj fazi, postavljen cilj da do 2030. godine energetski bude rehabilitovano oko jedan odsto zgrada za stanovanje godišnje, tri odsto javnih zgrada i oko 2,3 odsto nerezidencijalnih, odnosno ostalih zgrada. 

"Merama koje preduzimamo kroz programe subvencionisanja težimo da do 2030. rehabilitujemo oko 130.000 domaćinstava i oko milion kvadratnih metara javnih zgrada", navela je ministarka.


Ona je naglasila da je kroz programe koje sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike i jedinice lokalnih samouprava energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava u šta je uloženo blizu 2,7 milijardi dinara. 

"U toku je javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije, termoizolaciju, zamenu kotlova efikasnijim, postavljanje solarnih panela... Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom i očekujemo da ćemo energetski unaprediti još 50.000 domaćinstava, dok je vrednost projekta oko 50 miliona dolara. Pregovaramo i o dodatnim sredstvima, jer je interesovanje građana izuzetno veliko", navela je Đedović Handanović.

Tanjug/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

 

Dodala je da je pokrenut i projekat unapređenja energetske efikasnosti koji se odnosi na stambene zgrade priključene na sisteme daljinskog grejanja, gde se radi na prelasku na naplatu prema potrošnji toplotne energije.

"U toku je realizacija javnog poziva za prijavu zainteresovanih stambenih zajednica u više od 20 gradova i opština da se uključe u program. Očekuje se da će implementacija mera energetske efikasnosti u okviru ovog projekta doprineti uštedom energije od više od 35 odsto. Ključni cilj je da omogućimo prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno plaćaju uslugu grejanja paušalno", rekla je ministarka.

Dodala je i da se procenjuje da će ovim projektom biti obuhvaćeno više od  500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara.

Ona je podsetila da Ministarstvo takođe sufinansira energetsku sanaciju javnih objekata, gde je do sada kroz javne pozive rehabilitovano više od 145 škola, vrtića, sportskih centara, domova zdravlja, zgrada javne uprave. 

"U rekonstruisanim javnim objektima smanjuje se potrošnja energije od 20 do 50 odsto, kao i troškovi za energiju i zimi i leti, i dodatno se štiti životna sredina", navela je Đedović Handanović.

Kako je navela, Vlada Srbije nedavno je usvojila i Zaključak kojim se preporučuje EPS-u da sa lokalnim samoupravama koje su prethodne zime sprovele preporuke Vlade o racionalnoj potrošnji energije za javnu rasvetu i javno osvetljenje, i smanjile potrošnju za javnu rasvetu za najmanje 5 odsto u odnosu  na isti period prošle godine, zaključi ugovore o  snabdevanju za javnu rasvetu po povoljnijoj ceni.

Ona je dodala da je okupljanje eksperata, građevinaca, energetskih stručnjaka dobra prilika da se istraže najnovije tehnologije, proizvodi i rešenja koja omogućavaju da transformišemo zgrade u energetski efikasne objekte. 

"Od solarnih panela i geotermalnih sistema, do pametnih uređaja za upravljanje energijom, postoje mnoge mogućnosti koje nas vode prema održivijoj budućnosti. Pozivam sve učesnike, kako iz privatnog sektora, tako i iz javnih institucija, da se pridruže ovoj misiji i da zajedno ostvarimo promene koje će nas voditi prema održivom sutra", poručila je ministarka, kako je saopšteno iz resornog ministarstva.

Komentari (0)

Srbija